Radijs. Hoe gezond is het?

radijs

Radijsjes hebben een scherpe smaak en je moet er echt van houden. Radijs wordt vaak gegeten als tussendoortje of door een salade, maar wist je dat je radijs ook warm kunt eten.

De Latijnse naam voor radijs is Raphanus sativus. Van de plant wordt vaak alleen de bol gegeten. Deze bol is in verschillende kleuren te krijgen. De rode variant is het bekendst en vaak zie je deze ook alleen in de supermarkt, op de markt of in de groentewinkel.

Soorten

De bol van de radijs wordt meestal rauw gegeten, eventueel gedoopt in zout. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan worden verzacht door de rode buitenkant af te pellen. Rammenas noemt men ook wel zwarte radijs. Deze ronde of langwerpige wortel smaakt scherper dan radijsjes. Rettich en daikon zijn de witte variant van dezelfde kruisbloemfamilie. Ze smaken zachter.

Scherp

Radijsjes zijn scherp. Als je het schilletjes eraf haalt zijn ze al minder scherp. Omdat er door zonlicht meer mosterdolie ontstaat in radijsjes zijn ze in de zomer scherper dan in de winter. Het loof kun je ook eten. Het blad is ook pittig en heel gezond. Het zit vol ijzer en foliumzuur en is erg lekker op een broodjes kaas. Je kunt het ook fijnsnijden en door een salade husselen of er een lekkere pesto van maken.

radijs

Radijs kweken

Heb je een moestuin dan is de groente erg geschikt om mee te beginnen. Het kan namelijk bijna niet misgaan. De plantjes nemen weinig ruimte in en groeien erg snel. Na een week of zes kun je je eerste radijsjes al oogsten. Je oogst radijs van april tot oktober. Maar wanneer kun je radijs zaaien? In maart kunnen de eerste zaadjes al de grond in en dat kan tot september. Heb je geen moestuin? Radijsjes doen het ook goed in een pot en staan het liefst in de zon of halfzon. Al moet het in de zomer niet te warm worden want dan schiet de plant door en gaat hij bloeien en komt er geen eetbaar bolletje. Goede buren van de groente zijn bonen, kool, snijbiet, tomaat en wortel.

Radijs bewaren

Wanneer je radijsjes koopt moeten de bolletjes hard en stevig zijn. Ook moet het loof er nog vers uitzien. Wil je radijs bewaren? Leg ze dan in een bakje met een klein laagje water in de koelkast. Verwijder dan wel eerst het blad. Je kunt ze dan een week bewaren. Laat je het loof eraan zitten dan trekken de voedingsstoffen naar de blaadjes en worden je radijsjes zacht. Je kunt de groente niet invriezen maar wel prima inmaken.

Voedingswaarden radijs

Welke vitamines zitten er in radijs en hoeveel koolhydraten?

per 100 gram

Energie (kcal)18
Vet0,2 g
Waarvan verzadigd0 g
Waavan meervoudig onverzadigd0 g
Waarvan enkelvoudig onverzadigd0 mg
Natrium20 mg
Kalium20 mg
Koolhydraten2,5 g
Waarvan voedingsvezels1,2 g
Waarvan suikers2 g
Eiwitten1 g
Vitamine A0 mg
Calcium30 mg
Vitamine D0 mg
Vitamine B120 mg
IJzer0,8 mg
Vitamine B60,06 mg
Magnesium10 mg

Radijsje eten

Radijsjes eet je meestal rauw. Je kunt ze gebruiken in een salade. Snijd het loof en het staartje van je radijsje zonder de radijs te beschadigen. Spoel dan het radijsje schoon onder stromend water. Zoals we al eerder aangaven wordt radijs vaak rauw gegeten. Zo los uit de hand of in een salade.

Anijs, azijn, basilicum, bieslook, dragon, grof zeezout, honing, kappertjes, kerrie, komijn, munt, noten, nootmuskaat, peterselie, salie, tijm, vanille, vijfkruidenpoeder en zeewier kun je prima combineren met radijs.

radijs

Is radijs gezond?

Goed voor de lever

Zijn radijsjes gezond? Van radijs wordt gezegd dat het goed is voor de lever. Ze zouden ze het lichaam zuiveren en giftige stoffen uit het bloed verwijderen. De groente wordt ook aangeraden bij mensen die geelzucht hebben. Ook beschermt radijs de rode bloedcellen die ervoor zorgen dat de zuurstof beter door het bloed stroomt.

Ontstekingsremmend

Radijs is ontstekingsremmend. De bolletjes zitten vol stoffen met een antibacteriƫle werking. Doe er wat door je salade of maak er een sapje van. We zeggen er wel bij dat uit onderzoek is gebleken dat het pas vanaf 800 gram per dag ontstekingsremmend werkt. Maar er zijn natuurlijk ook andere groenten die je aan die 800 gram kunnen helpen. Het gaat dan om waterkers, tuinkers, broccoli, spruitjes, mierikswortel, mosterdzaad en rucola.

Afvallen

Ze passen erg goed in elk gezond dieet als je wilt afvallen. Radijsjes bevatten namelijk weinig koolhydraten en zijn rijk aan vezels, vitamine C, kalium, calcium en magnesium.

Huid

Radijsjes zorgen voor een betere huid. Dit geldt bijvoorbeeld bij acne en psoriasis.

Niet lekker?

Het witte broertje rammenas van het radijsje is wat milder van smaak, maar net zo knapperig. Vind je zoet lekkerder, dan zou ik voor de wortel kiezen.

Geef een reactie