Mijn favoriete gerecht van de afgelopen tijd. Ik eet het als ontbijt, als tussendoortje, ‘s avonds als avondsnack eigenlijk maakt het niet uit, ik kan het altijd wel eten. Appelkruimel (Appelcrumble) is gewoon te lekker!
Appelcrumble
Ik heb het over de appelcrumble, een bekend recept maar dan gemaakt van gezondere ingrediënten. De witte bloem wordt vervangen door spelt- of amandelmeel, de roomboter vervangen door kokosolie en de kristalsuiker door biologische honing. Veganisten vervangen de honing voor agavesiroop, dadelstroop of kokosbloesemsiroop.
Ook erg leuk om dit gerecht te serveren als nagerecht. Krijg je gasten te eten maak dan een grote lasagneschaal vol en serveer het op borden. Voor een frisse touch is het ook erg lekker om een schep magere kwark erbij te eten. Of een bolletje ijs. Al is dat natuurlijk niet heel gezond. Maar af en toe mag je je best wel eens even verwennen.
Ingrediënten Appelcrumble
- 25 gram speltmeel of amandelmeel
- 1 zoetzure appel bijvoorbeeld Elstar
- Beetje kaneel
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 eetlepel honing ( optioneel). Eet je geen dierlijke producten dan kun je honing ook prima vervangen voor agavesiroop, kokosbloesemsiroop of dadelstroop.
Bereidingswijze
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden.
- Was de appel en snijd hem in kleine stukjes
- Doe de appeltjes in een (ovenbestendig) schaaltje en strooi naar smaak wat kaneel erover en roer het er doorheen.
- Pak nu een ander schaaltje en doe het meel, de kokosolie en de honing (of het plantaardige alternatief) hierin en kneed er met je vingers een crumble van.
- De crumble vervolgens verspreiden over de appeltjes, aandrukken is niet nodig. Even 20 minuutjes in de oven en klaar is je mini appelgebakje!