Recept Baklava zonder geraffineerde suiker

baklava

Baklava is van oorsprong een Turks dessert, maar wordt ook in de Griekse keuken vaak gegeten. Nadeel van Baklava is vaak dat het mierzoet is en bomvol suiker zit. Deze variant is veel minder zoet.

Ingrediënten

  • 170 ml versgeperste sinaasaappelsap
  • 170 ml honing
  • Half vanillestokje
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram amandelen
  • 100 gram pistachenoten
  • Tweelepels kaneel
  • Een halve theelepel gemalen kruidnagel
  • Twee geraspte sinaasappels
  • 100 gram gesmolten roomboter

Bereiding

  • Kook de sinaasappelsap met de honing en het vanillestokje in een steelpannetje en laat het vervolgens afkoelen
  • Verwarm je oven op 180 graden
  • Pak je keukenmachine en maal de noten, kaneel en kruidnagel samen met de rasp van de sinaasappels in de keukenmachine tot een kruimige massa
  • Voeg 100 milliliter  siroop toe en meng alles
  • Smeer een vel filodeeg in met gesmolten roomboter en bedek het met nog een laag filodeeg. Smeer die laag vervolgens ook weer in met roomboter
  • Snijd het deeg in vier repen en leg wat vulling aan het begin van iedere strook
  • Rol de repen op en leg ze in een ingevet bakblik
  • Doe dit net zo lang tot alle ingrediënten op zijn
  • Doe de rolletjes in de oven tot ze mooi bruin en krokant zijn. Dit was bij mij na ongeveer 25 minuten
  • Verdeel de helft van je siroop over de baklava zodra ze uit de oven komen en laat het dan vijf minuten staan
  • Verdeel daarna de rest van de siroop over de baklava en laat het volledig afkoelen. Je siroop moet wel koud zijn anders wordt je deeg taai
Lees ook  Groene smoothie met spinazie en havermout