Falafel is de manier om veel groente te eten. Meng er nog wat bieten doorheen en je hebt helemaal een vitaminebommetje. En het leuke is, ze worden ook nog leuk roze/rood. Bieten falafel is lekker op een broodje.
Ingrediënten bieten falafel
- een kleine gesnipperde ui
- twee tenen knoflook ( fijngesneden)
- een klein bosje koriander
- 400 gram kikkererwten ( afgespoeld en uitgelekt)
- een gekookte rode biet ( geschild en geraspt)
- drie eetlepels tahin (sesampasta)
- drie theelepels komijnpoeder
- een snufje zout en peper
- ongeveer acht eetlepels bloem of kikkererwtenmeel
- 100 ml plantaardige olie om in te frituren
Voor erbij
- een bosje grofgehakte peterselie ( voor salade)
- een tomaat ( zonder vruchtvlees) in blokjes gesneden
- een uitje in dunne ringen
- een eetlepel extra vergine olijfolie
- 100 gram Griekse yoghurt
- twee eetlepels citroensap
- een theelepel korianderpoeder
- een geraspte wortel
- wat blaadjes sla
- vier pitabroodjes
Bereiding
- Maal de ui, knoflook, koriander en kikkererwten fijn. Ik gebruik daar zelf de keukenmachine voor
- Schep daarna alles in een grote kom
- Voeg de rode biet, tahin en twee theelepels komijnpoeder toe, meng alles goed en breng het op smaak met een beetje zout en peper.
- Doe de bloem of meel erbij. Niet alles in 1 keer! Gewoon schep voor schep en roer het ondertussen door. Is het een beetje stevig met zeven scheppen dan, doe je de achtste er niet meer.
- Zet daarna de kom even een half uurtje in de koelkast om op te stijven
- Meng de peterselie, de blokjes tomaat, ui en olijfolie in een andere kom
- Meng de yoghurt met het citroensap, de korianderpoeder en de resterende komijn in een schaaltje
- Rasp de wortel en was de sla. En zet dat klaar
- Verhit de olie tot 175 graden. Dat kan ook in de frituurpan
- Maak met een ijslepel kleine bolletjes. Natuurlijk mag het ook met twee lepels of met de handen
- Laat de bolletjes voorzichtig in de olie glijden
- Doe niet meer dan zes tegelijk in de pan en bak ze ongeveer vijf minuten. Draai ze halverwege wel om
- Serveer de balletjes in een opengesneden pita met de salade van peterselie en tomaat
- Zelf vind ik het erg lekker om er eerst een blaadje sla onder te leggen.
- De wortel kun je eroverheen strooien
Wil je liever een burger maken van je bietenmix dan kan dat natuurlijk ook (zie foto hier boven)
Eet smakelijk!