Citroen kwarktaart is lekker maar helaas niet echt verantwoord. De vele suikers, boter en toevoegingen maken het nu niet echt een gezonde traktatie. Een taart zelf maken vinden we leuk maar vaak houdt dit in dat we naar een kant-en-klaar pakket grijpen waar wat poederzakjes inzitten met kleurstoffen, suikers en smaakmakers.
Citroen kwarktaart
Die zakjes meng je met water en bij de kant en klare bodemkruimels voeg je boter toe. Even de koelkast in en klaar is je ‘zelfgemaakte’ taart. Dit kan anders! Ik heb voor jullie een recept voor een heerlijke, frisse citroen kwarktaart. Zonder zakjes en gemaakt met pure ingrediënten. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en in een mum van tijd kan je ook deze taart zelf klaar maken.
In plaats van kwark heb ik in dit recept gebruik gemaakt van Griekse yoghurt. Deze yoghurt is wat milder van smaak zodat je minder suikers nodig hebt om de ‘te zure’ smaak te compenseren. De bodem bestaat uit noten, voor een lekkere crunchybite. Op naar het recept!
In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een mini taartbodem van 12 cm. Als je een grote taart wilt maken, pas dan de hoeveelheid ingrediënten hier op aan.
Wat heb je nodig voor citroen kwarktaart zonder pakjes en zakjes
- 40 gram gemengde ongezouten noten
- 50 gram dadels
- 10 gram kokosolie = 1 eetlepel
- 2 gelatineblaadjes
- 300 gram Griekse yoghurt
- 1 a 2 schijfjes citroen (hangt ervan af hoe zuur je het wilt)
- 2 eetlepels honing of agavesiroop
Hoe maak je de kwarktaart?
- Doe de noten en dadels in de keukenmachine. Laat even draaien totdat alles wat fijner is.
- Voeg de (gesmolten) kokosolie toe en meng dit erdoor. Zelf heb ik de noten en dadels wat groter gehouden voor een extra bite maar mocht je dit niet prettig vinden dan laat je de machine wat langer draaien.
- Bekleed je springvorm met bakpapier en doe het mengsel hierin. Druk de bodem lichtjes aan en zet dan in de koelkast
- Week de gelatineblaadjes in koud water (minimaal 5 minuten). Meng de honing door de yoghurt heen en knijp 1 a 2 schijfjes citroen uit. Dit is afhankelijk van hoe zuur je het wilt. Proef ondertussen even.
- Schep vervolgens 3 eetlepels van het yoghurtmengsel in een steelpannetje en verwarm. Zodra het kookt kan het vuur uit. Knijp het water uit de gelatineblaadjes en voeg toe aan het opgewarmde mengsel. Roer goed door.
- Het warme mengsel mag vervolgens weer bij de rest van de yoghurt en roer het geheel nog even goed door elkaar. Giet het yoghurtmengsel op de bodem en laat tenminste 2 uren opstijven in de koelkast. Let op: Als je een grote taart gaat maken, laat dan de taart minstens 3 uren opstijven in de koelkast.