Eggs benedict is een Amerikaans ontbijt- of brunchgerecht. Het bestaat uit een Engelse muffin, ham, gepocheerde eieren en hollandaisesaus. Deze variant op een gewoon wit broodje en met zalm is ook ontzettend lekker.
Ingrediënten
- 100 gram boter
- Zes grote eieren. ( van twee gebruik je alleen de eidooier)
- Een eetlepel citroensap
- Een theelepel mosterd
- Wittewijnazijn
- Zout en peper
- Vier zachte witte broodjes
- Een handje rucola
- 100 gram gerookte zalm
Bereiding eggs benedict
- Smelt voor de hollandaisesaus de boter in een kleine pan.
- Zet een ander pannetje met water op het vuur en laat het zachtjes pruttelen.
- Doe de 2 eierdooiers in een hittebestemdige kom.
- Zet deze op het pannetje met water, je mag het water niet aanraken.
- Klop de eierdooiers met het citroensap en de mosterd.
- Blijf kloppen en giet heel langzaam de gesmolten boter door het eimengsel. Meng het tot een egaal geheel.
- Voeg een klein scheutje azijn toe en wat zout en peper naar smaak.
- Als de saus goed is, laat je de kom op de pan staan en zet je het vuur uit.
- Zet voor de gepocheerde eieren een grote pan met voldoende water en een scheutje azijn op het vuur.
- Breng het water tot het kookpunt.
- Zet het vuur dan laag.
- Breek een voor een de overige 4 eieren op de rand van de pan en laat ze vanuit de dop voorzichtig in het water glijden.
- Wacht telkens eventjes voordat je het volgende ei in de pan breekt totdat bij het laatste ei het eiwit om het eigeel vormt.
- Wacht ongeveer 3 minuten en haal dan de eieren met de schuimpaan uit de pan en leg ze op een bord.
- Snijd de broodjes open en bedek de helft met de rucola leg er daarna een stukje zalm op.
- Leg een gepocheerd ei op de zalm en schenk de hollandaisesaus er overheen