Ben je op zoek naar een heerlijk en verantwoord borrelhapje? Deze Indiase samosa is gevuld met gezonde groenten en specerijen, en worden geserveerd met een frisse dipsaus. De combinatie van pittig en zuur zorgt voor een ware smaakexplosie!
Ingrediënten(voor 10 porties)
Voor de samosa’s:
- 10 vellen filodeeg
- 1 zoete aardappel (circa 175 gram)
- 100 gram doperwten
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel komijn
- ½ theelepel cayennepeper
- ½ theelepel gemberpoeder
- 1/8 theelepel zout
- 2 eetlepels sesamolie
- Optioneel: 2 eetlepels tahin
Voor de frisse yoghurtdip:
- 150 ml (soja)yoghurt
- 1/8 komkommer
- 1 teentje knoflook
- Een handjevol muntbladeren
- Zout naar smaak

Bereiding samosa
- Laat het filodeeg ontdooien op kamertemperatuur en dek het af met een vochtige doek om uitdroging te voorkomen.
- Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes van ongeveer 2×2 cm.
- Kook de zoete aardappel 10-15 minuten in ruim water.
- Voeg de doperwten toe en kook nog eens 5 minuten op hoog vuur. Giet af en laat in de pan staan.
- Snipper de ui en knoflook fijn en meng de specerijen in een bakje.
- Verhit de sesamolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en specerijen gedurende 2 minuten.
- Voeg het mengsel samen met het zout toe aan de groenten en stamp grof.
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Snijd het filodeeg in lange stroken. Leg een flinke lepel vulling aan de onderkant van een strook.
- Vouw de linkeronderhoek schuin naar rechtsboven, zodat er een driehoek ontstaat. Blijf de samosa op deze manier dichtvouwen.
- Leg de samosa’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze royaal met olie.
- Bak de samosa’s in 25-30 minuten goudbruin en knapperig.

Bereiding dipsaus
- Doe de (soja)yoghurt in een schaaltje.
- Was de komkommer, verwijder het zachte vruchtvlees en rasp de rest.
- Pers het teentje knoflook uit en snijd de munt fijn.
- Meng de komkommer, knoflook, munt en zout door de yoghurt.
- Roer goed door en serveer de dipsaus koud.
Dit recept is perfect voor feestjes, borrels of als hartige snack. Serveer de samosa’s met de frisse yoghurtdip voor een authentieke Indiase smaakervaring. Veel kookplezier en eet smakelijk!
Geniet van dit verantwoorde borrelhapje!