Recept: Indiase samosa met dipsaus

samosa's

Op zoek naar een verantwoord borrelhapje? Deze Indiase deeghapjes, samosa, zijn rijk aan gezonde groenten en specerijen. Met de frisse dipsaus heb je een heerlijke frisse combinatie tussen pittig en zuur.

Ingrediënten(voor 10 porties)

  • Tien vellen filodeeg
  • Een zoete aardappel (175 gram)
  • 100 gram doperwten
  • Een kleine ui
  • Twee teentjes knoflook
  • Twee theelepels kerriepoeder
  • Twee theelepels garam masala
  • Een theelepel komijn
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1/8 theelepel zout
  • Twee eetlepels sesamolie
  • Optioneel 2 eetlepels tahin

Ingrediënten voor de dipsaus

  • 150 ml (soja) yoghurt
  • 1/8 komkommer
  • Een teentje knoflook
  • Een handjevol muntbladeren
  • Zout naar smaak
samosa

Bereiding samosa

  • Laat het filodeeg op kamertemperatuur ontdooien onder een natte doek om uitdroging te voorkomen
  • Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 2×2 cm
  • Kook de zoete aardappel 10-15 minuten in ruim water
  • Voeg dan de doperwten  te en kook nog eens vijf minuten op hoog vuur
  • Giet de groenten af en laat ze in de pan staan
  • Snijd de ui en knoflook fijn. Meng de specerijen in een bakje
  • Verhit de sesamolie in een koekenpan en bak hierin de ui, knoflook en de specerijen
  • Bak twee minuten en voeg het dan samen met het zout aan de pan met groenten toe. Stamp het geheel grof
  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Neem het filodeeg en snijd bij de vouwranden om zo langwerpige vellen te krijgen.
  • Neem een vel filodeeg en beleg de onderkant met een flinke lepel vulling.
  • Vouw de linkeronderhoek naar rechtsboven tot op een hoogte van 1/3 van het filodeeg. Vouw dan naar boven en herhaal deze volgorde totdat de samosa volledig gevouwen is.
  • Leg de samosa op het bakpapier en smeer er een flinke laag olie op.
  • Bak de samosa in 25-30 minuten gaar.

Bereiding dipsaus

  • Voeg de yoghurt( of sojayoghurt) in een schaaltje. Was de komkommer en haal het zachte vruchtvlees eruit. Rasp de komkommer en voeg het toe aan de yoghurt.
  • Pers een teentje knoflook uit en snijd de muntbladeren fijn.
  • Voeg de knoflook en munt met wat zout toe aan de dip.
  • Roer het goed door en serveer het koud.

Geniet van dit verantwoorde borrelhapje!