Recept jamkoekjes met vanille en aardbeien

Koekjes waren als kind de eerste dingen die ik ooit maakte in de keuken. Het waren zandkoekjes maar ze waren erg lekker, het was niet moeilijk en ik vond het ontzettend leuk om te doen. En nu nog vind ik koekje bakken erg leuk. Tegenwoordig varieer ik meer. Zo maak ik ook regelmatig deze jamkoekjes.

Jamkoekjes

jamkoekjes

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • Halve theelepel bakpoeder
  • 130 gram boter op kamertemperatuur
  • 185 gran kristalsuiker
  • Een zakje vanillesuiker
  • Mespuntje zout
  • Ei
  • Potje aardbeienjam
  • Merg van een vanillestokje
  • Poedersuiker

Bereiding

  • Meng de bloem met het bakpoeder
  • Klop met een mixer de boter, vanillesuiker, suiker en het zout tot een mooie dikke crème. Dit duurt ongeveer 10 minuten
  • Voeg het ei toe en mix het geheel nog heel even
  • Pak een zeef en zeef het bloemmengsel in vier etappes door je botermengsel. Na ieder deel meng je de bloem met een spatel door je botermengsel. Doe dit vier keer
  • Het deeg zal steeds wat steviger worden
  • Haal je mengsel uit de kom en strooi er een klein beetje bloem over. Maak een bal van je deeg
  • Wikkel je deegbal in bakpapier en leg het een uurtje in de koelkast
  • Zet ondertussen je oven aan op 200 graden
  • Strooi wat bloem op je werkblad en verdeel je deeg in vieren
  • Rol steed een deel van je deeg uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter dik
  • Steek met een vormpje koekjes uit het deeg. Heb je geen vormpjes dan kun je ook een glas gebruiken
  • Druk ook een paar kleine vormpjes uit je koekjes en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat
  • Roer de helft van je jam los met het vanillemerg
  • Doe wat jam in het midden van je koekje
  • Bak je koekjes in 10 minuten. De randen van je koekjes mogen niet te bruin worden.
  • Eventueel kun je er nog wat poedersuiker over strooien

 

Facebook Comments