Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. Je hebt een Spaanse variant en een Mexicaanse. Ik ging dit keer voor de Mexicaanse variant.
Ingrediënten empanada
- 300 gram bloem
- 1,2 deciliter olijfolie
- twee eetlepels boter
- 60 ml melk ( water mag ook)
- Een theelepel zout
- Een halve theelepel bakpoeder
- Een ui
- Een teentje knoflook
- 400 gram gaar kippenvlees
- 200 gram chorizo
- 50 gram rozijnen
- 100 gram zwarte olijven zonder pit
- 1 deciliter witte wijn
- Wat zout en peper
- Een ei
- Bloem voor het bestuiven van je snijplank of aanrecht
- Olie voor het invetten

Bereiding
- Doe de bloem in de kom en maak een mooi kuiltje in het midden
- Doe 60 milliliter olie, de boter, melk of water, het zout en de bakpoeder in dat kuiltje
- Roer met een houten lepel. Net zolang tot het deeg loskomt van de rand van de kom
- Dek het deeg af en laat het even een half uurtje rusten
- Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn
- Snijd je kip en chorizo in kleine blokjes
- Giet heet water over de rozijnen en laat ze even uitlekken
- Hak de olijven in stukjes
- Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de ui en de knoflook glazig
- Voeg het kippenvlees, de chorizo, rozijnen en olijven toe en bak het twee minuten mee
- Schenk de wijn erbij en kook hem in
- Voeg zout en peper toe en haal de pan van het vuur
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Verdeel je deeg in twee helften en rol het uit. Wanneer je je werkvlak eerst bestuift met bloem blijft het minder plakken
- Steek cirkels uit van ongeveer 10 centimeter.
- Schep ongeveer 1 eetlepel van de vulling in het midden van je rondje en vouw je rondjes dubbel. Druk de randen goed dicht
- Leg de empanada’s op een ingevette bakplaat en bestrijk ze met een geklopt ei
- Bak ze ongeveer 25 minuten. Dan zouden ze goudbruin moeten zijn
- Empanadas serveer je warm