Recept Mexicaanse empanada

Een empanada is gevulde deegwaar die gebakken of gefrituurd wordt. Je hebt een Spaanse variant en een Mexicaanse. Ik ging dit keer voor de Mexicaanse variant.

Ingrediënten empanada

  • 300 gram bloem
  • 1,2 deciliter olijfolie
  • twee eetlepels boter
  • 60 ml melk ( water mag ook)
  • Een theelepel zout
  • Een halve theelepel bakpoeder
  • Een ui
  • Een teentje knoflook
  • 400 gram gaar kippenvlees
  • 200 gram chorizo
  • 50 gram rozijnen
  • 100 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1 deciliter witte wijn
  • Wat zout en peper
  • Een ei
  • Bloem voor het bestuiven van je snijplank of aanrecht
  • Olie voor het invetten

Bereiding

  • Doe de bloem in de kom en maak een mooi kuiltje in het midden
  • Doe 60 milliliter olie, de boter, melk of water, het zout en de bakpoeder in dat kuiltje
  • Roer met een houten lepel. Net zolang tot het deeg loskomt van de rand van de kom
  • Dek het deeg af en laat het even een half uurtje rusten
  • Pel de ui en de knoflook en hak ze fijn
  • Snijd je kip en chorizo in kleine blokjes
  • Giet heet water over de rozijnen en laat ze even uitlekken
  • Hak de olijven in stukjes
  • Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de ui en de knoflook glazig
  • Voeg het kippenvlees, de chorizo, rozijnen en olijven toe en bak het twee minuten mee
  • Schenk de wijn erbij en kook hem in
  • Voeg zout en peper toe en haal de pan van het vuur
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Verdeel je deeg in twee helften en rol het uit. Wanneer je je werkvlak eerst bestuift met bloem blijft het minder plakken
  • Steek cirkels uit van ongeveer 10 centimeter.
  • Schep ongeveer 1 eetlepel van de vulling in het midden van je rondje en vouw je rondjes dubbel. Druk de randen goed dicht
  • Leg de empanada’s op een ingevette bakplaat en bestrijk ze met een geklopt ei
  • Bak ze ongeveer 25 minuten. Dan zouden ze goudbruin moeten zijn
  • Empanadas serveer je warm
Lees ook  Doperwtensoep met kookroom