Wie at het nu niet vroeger, tijdens een koude winter. Een stevige stoofpot om je vingers bij af te likken. Al snel ruikt het hele huis naar heerlijk suddervlees. Deze ouderwetse stoofpot is een ideaal gerecht voor een koude zondag. Het vereist minder tijd dan je zou verwachten, maar het resultaat is er zeker naar.
Ingrediënten ouderwetse stoofpot:
- 2 winterpenen
- sukadelap
- 2 rode uien
- 5 stengels bleekselderij
- doosje champignons
- 1 bouillonblokje
- 2 laurierblaadjes
- takje tijm
- takje rozemarijn
- klontje boter
- 2 kopjes water
Bereiding
- Smelt de boter in een grote braadpan en bak het vlees aan tot het bruin is.
- Voeg een kopje water toe (tot het vlees bijna onder staat). Voeg de kruiden toe en laat het vlees 2 uur sudderen op het laagste vuur. Controleer af en toe of er nog voldoende water in zit. Het mag niet droogkoken.
- Haal na 2 uur het vlees en de kruiden uit de pan, snijd alle groentes in grove stukken en voeg dit aan het kookvocht toe. Voeg hier nog een kopje water aan toe en roer alles goed door elkaar. Leg het vlees op de groentes en laat dit nog 2 uur sudderen op een laag vuur. Vergeet niet af en toe te roeren.
- Voeg het bouillonblokje toe en eventueel wat maïzena om het kookvocht wat te verdikken. Laat het geheel doorkoken tot het bouillonblokje gesmolten is.
- Serveer de stoofpot met stokbrood.