Romige pompoensoep met gember – snel, gezond en vol smaak!

Categories Alle recepten, SoepreceptenPosted on
pompoensoep met gember

Pompoensoep is de perfecte herfstsoep: verwarmend, kruidig en heerlijk romig. Maar wist je dat je pompoen tegenwoordig bijna het hele jaar door kunt kopen? Dit recept voor pompoensoep met gember is eenvoudig te maken en staat binnen 30 minuten op tafel. De combinatie van pompoen, verse gember en specerijen zorgt voor een volle, licht pittige smaak.

Met dit recept maak je een flinke pan soep, goed voor ongeveer zes personen. Serveer met vers brood of een lepel Griekse yoghurt voor extra romigheid.

Ingrediënten pompoensoep

  • 1 kleine oranje pompoen (ca. 1 kg)
  • 2 eetlepels olie (olijfolie of kokosolie)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel verse gember, geraspt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 liter groentebouillon
  • Zout en versgemalen peper, naar smaak
  • 3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • Optioneel: 4 eetlepels Griekse yoghurt voor een extra romige touch
pompoensoep met gember

Hoe maak je deze pompoensoep?

1. Voorbereiding

Pompoen snijden: Snijd de pompoen doormidden, verwijder de pitten en draden met een lepel. Snijd het vruchtvlees in blokjes. De schil mag blijven zitten, want die wordt zacht tijdens het koken.

2. Fruit de smaakmakers

Ui en knoflook bakken: Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
Specerijen toevoegen: Voeg de geraspte gember, komijn en koriander toe. Bak kort mee tot de geuren vrijkomen.

3. Soep koken

Pompoen en bouillon erbij: Doe de pompoenblokjes in de pan en schenk de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat de soep 15-20 minuten zachtjes pruttelen tot de pompoen helemaal zacht is.

4. Soep pureren

Mixen tot een gladde soep: Gebruik een staafmixer om de soep te pureren tot een romige consistentie. Breng op smaak met zout en peper.

5. Serveren

Schep de soep in kommen en garneer met verse peterselie. Voeg naar wens een lepel Griekse yoghurt toe voor extra romigheid.

Tip: Serveer met knapperig brood of geroosterde pompoenpitten voor extra bite!

Extra smaak en variaties:

  • Pittige twist? Voeg een snufje chilivlokken of een halve theelepel kerriepoeder toe voor een kruidige kick.
  • Extra romig? Roer op het einde een scheutje kokosmelk door de soep voor een fluweelzachte structuur.
  • Hartige crunch? Garneer met geroosterde pompoenpitten of stukjes gebakken spek voor extra bite.
  • Milde, zoete touch? Een klein scheutje sinaasappelsap of een geraspte wortel voegt een subtiele zoetheid toe.

Bewaren en meal prepping:

  • Bewaren: De soep blijft 3-4 dagen goed in de koelkast.
  • Invriezen: Vries porties in voor een snelle, gezonde maaltijd. Laat ontdooien in de koelkast en verwarm op laag vuur.

Cosy & trendy soepkommen - 6x - donkergrijs - 11 cm - 510 ml - soepbeker - kommetje - schaaltje
Cosy & trendy soepkommen - 6x - donkergrijs - 11 cm - 510 ml - soepbeker - kommetje - schaaltje
4.5
€34,45
Bol.com
OTIX Soepkommen met Oor - Set van 6 Stuks - Soeptassen - 500 ml - Diverse kleuren - Keramiek - HOME
OTIX Soepkommen met Oor - Set van 6 Stuks - Soeptassen - 500 ml - Diverse kleuren - Keramiek - HOME
4.8
€32,95
€28,01
Bol.com
Michelino RVS Soeppan - Glazen Deksel - Vaatwasserbestendigd - 8 Liter
Michelino RVS Soeppan - Glazen Deksel - Vaatwasserbestendigd - 8 Liter
4.2
€32,74
Bol.com
author avatar
Redactie