Recept tomatensoep met basilicum zonder pakjes

Categories Alle recepten, SoepPosted on
tomatensoep

Wij hebben tomatenplanten in de tuin. Speciaal voor de soep en tomatensaus. Van die lekkere roma-tomaten en trostomaten. Omdat deze tomatensoep met basilicum zo lekker is, verklappen we ons recept zodat jij ook kunt genieten van deze heerlijke soep.

De zoete en hartige smaak van rijpe tomaten combineert perfect met de frisse, kruidige smaak van basilicum. De basilicum voegt een vleugje aromatische complexiteit toe aan de soep, waardoor het een heerlijke en evenwichtige smaak heeft.

Wat zijn Roma-tomaten

Roma-tomaten, ook wel bekend als pruimtomaten of pomodoritomaten, zijn een specifieke variëteit van tomaten die vaak worden gebruikt voor het maken van tomatensaus, tomatenpuree, en in gerechten waar een dikkere en minder waterige tomaat gewenst is zoals bruschetta. Ze zijn doorgaans beschikbaar in supermarkten en op markten en zijn een populaire keuze voor thuiskoks en chef-koks.

Basilicum

Basilicum wordt vaak gebruikt in de mediterrane keuken, met name in Italiaanse gerechten zoals pesto, tomatensaus, salades, en als garnering voor pizza’s en pasta. Het heeft een kenmerkende zoete, aromatische smaak met hints van anijs, peper en munt. De geur van basilicum is sterk en aangenaam, waardoor het een populair kruid is om gerechten op smaak te brengen.

Ingrediënten tomatensoep met basilicum

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 750 gram rijpe (roma of tomaten
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 15 gram verse basilicum
  • 750 ml groentebouillon (van tablet)
tomatensoep met basilicum

Hoe maak je tomatensoep met basilicum

  • Snipper de sjalotten in hele kleine stukjes en hak de knoflook fijn.
  • Verhit de olie in een soeppan en bak de sjalot en knoflook op laag vuur tot ze er glazig uitzien.
  • Snijd de tomaten in vieren. Doe ze in de pan en bak ze 5 minuten mee. Voeg de paprikapoeder toe. Haal de blaadjes van het basilicum en doe de steeltjes bij de tomaten in de pan.
  • Voeg de bouillon toe en laat het 10 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met de staafmixer.
  • Voeg wat peper en eventueel zout toe als je dat lekker vindt.
  • Doe de basilicumblaadjes op het laatste moment in de soep en roer door.
  • Verdeel de tomatensoep in grote kommen en versier met nog een paar basilicumblaadjes.
Lees ook  Gemberkoekjes bakken. Het lekkerste recept

Eet smakelijk!