Recept van de opvolger van de hummus: muhammara

Categories Alle recepten, Hapjes en smeersels, KeukenPosted on

Hummus kent bijna iedereen inmiddels wel, maar ken je muhammara al? In het hippe deel van Londen is het al erg populair. De Midden-Oosterse dip is volgens heel wat mensen nog lekkerder is dan hummus. Het recept zodat je het zelf kunt testen.

Muhammara komt oorspronkelijk afkomstig uit Syrië en wordt traditioneel gemaakt van geroosterde rode paprika, walnoten, olijfolie en eventueel knoflook, geroosterde nootjes en granaatappelmelasse. Net zoals hummus eet je de muhammara met wat plat brood.:

Ingrediënten:

  • 3 rode paprika’s
  • 50 gram vers broodkruim
  • Halve eetlepel citroensap
  • Eetlepel granaatappelmelasse. (Je vindt het bij Turkse en Marokkaanse winkels.  Als vervanger kun je eventueel balsamico-stroop gebruiken.)
  • 1,5 theelepel gemalen komijn
  • Eetlepel gedroogde chilivlokken
  • 1 klein teentje knoflook
  • 50 gram walnoten
  • 2 eetlepels olijfolie, plus wat extra om af te werken
  • Eventueel wat zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de paprika’s op een schaal en rooster ze ongeveer 30 tot 35 minuten. Draai ze regelmatig om tot ze klaar zijn. Doe ze in een kom met wat plastic folie over. Als ze afgekoeld zijn, kun je ze ontvellen en de zaadjes verwijderen.
  • Dep de paprika’s droog en doe ze in een vijzel. Voeg het broodkruim, citroensap, de granaatappelmelasse, chili en knoflook toe. Maal alles tot je een gladdere massa krijgt, maar zorg er wel  voor dat je de structuur van de paprika nog ziet.
  • Meng de walnoten erdoor, een kwart theelepel zout en de olijfolie.
  • Voeg meer granaatappelmelasse en eventueel wat zout toe 
  • Tussendoor even proeven mag
  • Schep de dip in een laag kommetje en gebruik de achterkant van de lepel om het geheel een golvende textuur te geven.
  • Sprenkel er nog wat olijfolie over en serveer op kamertemperatuur. 
Lees ook  Recept geitenkaassalade met druiven en walnoten