Recept vegetarische loempia’s

Als kind konden we geen loempiakraampje voorbij lopen zonder dat ik mijn moeder vroeg of ik misschien een loempia mocht.  Soms haal ik ze nog bij een loempia-tentje en doe ik ze in de vriezer zodat ik ze zelf kan bakken. Maar ik maak ze ook wel zelf. Lekker en nog leuk om te maken ook.

Ingrediënten

  • Twee eetlepels arachideolie of een andere plantaardige olie
  • Plantaardige olie  om in te frituren
  • Zes bosuitjes
  • Een groen Spaans pepertje
  • Een wortel
  • Een courgette
  • Een halve rode paprika
  • 100 gram taugé. ( vers of uit een blik)
  • 125 gram bamboescheuten uit blik
  • Drie eetlepels Thaise sojasaus
  • Een of twee eetlepels chilisaus
  • Acht loempiavelletjes ( liggen in vriesvak in supermarkt)

Bereiding

  • Snijd de bosuitjes in stukjes van 5 centimeter
  • Snijd de groene peper fijn. Wel eerst de pitjes eruit halen
  • Snijd de wortel in dunne reepjes
  • Snijd de courgette in dunne reepjes
  • Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika in dunne reepjes
  • Spoel de taugé af als je verse taugé gebruikt. Gebruik je uit blik, laat het dan uitlekken
  • Spoel de bamboescheuten af en laat ze uitlekken
  • Verhit twee eetlepels olie in een voorverwarmde wok of koekenpan op hoog vuur
  • Roerbak de bosuitjes en de Spaanse peper ongeveer 30 seconden
  • Voeg dan de reepjes wortel, courgette en paprika toe en roerbak dit een minuut
  • Haal de pan van het vuur. Roer de taugé, bamboescheuten, sojasaus en chilisaus door je roerbakmengsel
  • Even proeven! Eventueel kun je er nu nog wat chilisaus of sojasaus doorheen gooien
  • Leg een loempiavelletje op een schone snijplank
  • Schep een achtste deel van het mengsel schuin over het midden
  • Rol dan de ene hoek over het mengsel en sla de zijkanten naar binnen
  • Rol het velletje dan zo op dat er een pakketje ontstaat. Maak zo alle 8 loempiaatjes
  • Doe olie in een wokpan of hapjespan en verhit de olie tot 180 graden. Je kunt met een blokje brood testen of de olie heet genoeg is. Wordt je brood binnen 30 seconden bruin dan heeft de olie de juiste temperatuur
  • Leg vier loempiaatjes voorzichtig in de olie en bak ze tot ze mooi goudbruin zijn
  • Haal ze er met een schuimspaan uit en laat ze dan op keukenpapier uitlekken
  • Bak daarna de andere vier loempia’s
Lees ook  Gevulde tomaten met risotto

Eet smakelijk!