Al eens venkel gegeten? Het is een heerlijke groente met een anijssmaak. Het groen is erg lekker door een salade. Maar ook van de knol is een heerlijke venkelsalade te maken. Zeker met deze variant met sinaasappel en munt scoor je hoge punten als je het iemand voor zult zetten.
Venkel
Venkel staat bekend om zijn aromatische geur en smaak, die lijkt op anijs. Het wordt veel gebruikt in de keuken vanwege zijn culinaire en medicinale eigenschappen. De knapperige textuur en zoete, licht kruidige smaak maken het een populaire groente in salades, soepen en stoofschotels. Het wordt ook vaak gebruikt als smaakmaker voor vis- en vleesgerechten.
Naast het gebruik van de knol van de venkelplant, worden ook de zaden en het gebladerte vaak gebruikt in de keuken. Venkelzaden worden gebruikt als specerij en kunnen worden toegevoegd aan brood, gebak en andere gerechten om een subtiele anijsachtige smaak te geven. Het gebladerte wordt vaak gebruikt als smaakmaker en garnering.
Venkel heeft ook enkele mogelijke gezondheidsvoordelen. Het wordt traditioneel gebruikt als een digestief kruid en kan helpen bij het verlichten van spijsverteringsproblemen zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel. Bovendien bevat venkel vezels, vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en foliumzuur.
Ingrediënten
- Twee venkelknollen
- Een sinaasappel
- Handjevol muntblaadjes
- Een theelepel honing
- Een eetlepel olie
- Een theelepel mosterd
Hoe maak je venkelsalade?
- Schil de sinaasappels dik. Snijd de parten uit de vliezen. Vang het sap op
- Maak de venkelknollen schoon. Snijd de venkel heel fijn.
- Maak een dressing van het opgevangen sinaasappelsap, de olie, de mosterd en de honing
- Knip de blaadjes munt klein.
- Meng alles door de venkel. Voeg eventueel wat honing of peper toe