Na een lange winterwandeling kun je heerlijk op temperatuur komen met een glas glühwein. Maar om nu ’s na een ochtendwandeling al alcohol te drinken, gaat mij wat te ver. Daarom was ik ook ontzettend blij met een alcoholvrije glühwein. Wil je liever toch glühwein met alcohol. Klik dan hier.
Gluhwein
Een kersttraditie die uitstekend bij de kerstmarkt past, is het genieten van glühwein. Dit komt vooral doordat veel mensen het associëren met knusheid. Samen een glaasje drinken om op te warmen zorgt gewoonweg voor een bijzonder aangename ervaring. De geschiedenis van glühwein begint eigenlijk in het midden van Europa. Zelfs de Romeinen gebruikten het al om warm te blijven.
Alcoholvrije gluhwein
De glühwein zoals we die tegenwoordig kennen, vond eigenlijk zijn oorsprong aan het einde van de middeleeuwen. In Duitsland werd destijds een variant ontwikkeld op basis van wijn en kruiden, aangevuld met fruit. Dat verklaart waarom de Duitse naam “glühwein” over het algemeen wordt gehanteerd, aangezien het hier ontstond op deze manier. Dit recept heeft in de afgelopen zeshonderd jaar maar weinig veranderingen ondergaan. En dus ook een alcoholvrije variant.
Wat heb je nodig
- Een liter appelsap
- Het sap van een sinaasappel
- Een kaneelstokje
- Twee steranijs
- Vier kruidnagels
- Zes plakjes verse gember

Hoe maak je alcoholvrije glühwein
- Doe de appelsap en het sap van de sinaasappel in een grote pan. Doe daar de rest van de ingrediënten bij.
- Laat het tien minuten zachtjes pruttelen. Zorg dat het niet aan de kook raakt
- Haal de pan van het vuur en laat het tien minuten rusten
- Je kunt nu eventueel de kruiden eruit halen
- Warm je drankje nog even op en serveer het met een sinaasappelschijfje