Recept voor een ‘gewone’ bouillon voor de soep of saus

Categories Alle recepten, Keuken, Saus, SoepPosted on

Voor het maken van soep heb je een lekkere bouillon nodig. Deze bouillon kun gebruiken als basis voor de soep maar ook voor een ragout. We hebben gekozen voor een variant met vlees. Natuurlijk kun je als vegetariër het vlees ook weglaten. 

Ingrediënten

  • 300 gram magere poulet
  • 2 kilo kalfspoten of schenkel, mergpijp en/of ander rundvlees met botten zoals rib
  • 3 liter water
  • een bouquet gemaakt van groente. Ik gebruik 1 winterwortel, een ui, een prei, een laurierblaadje, wat stronken selderij.
  • Deze groenten kun je het beste opbinden met wat rollade-touw. Dat is gemakkelijker dan alle groenten er laten uit vissen.

Hoe maak je bouillon?

  • Doe de botten in de oven op 200 graden
  • Laat de botten lichtbruin worden. Dit gebeurt ongeveer na 30 minuten
  • Doe de botten in een pan met het vlees en gooi het water erbij
  • Laat het water koken
  • Schep de vlokken van het vlees uit je bouillon
  • Zet het gas lager en doe je bouquet met groente erin
  • Laat het minimaal 3 uren trekken
  • Zeef je bouillon en gebruik het voor soep of ragout
  • Heb je geen drie liter nodig? Doe dan kleine porties in bakjes voor de diepvries
  • Ik gebruik altijd een ijsblokje-rekje voor kleinere porties voor sauzen.

Lees ook  Pizzadeeg maken doe je vanaf nu lekker zelf