Recept zelfgemaakte tomatenjam

Tomatenjam. Echt enthousiast werd ik niet toen ik laatst een potje kreeg van een buurvrouw. En dat is nu wel anders. Jemig wat is tomatenjam lekker op een broodje met kaas of een lekkere kipsandwich. En zelfs door de sla is dit ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • Kilo tomaten of trostomaten
  • Een citroen
  • Een kilo geleisuiker

Benodigdheden

  • Een rasp
  • 4 schone jampotten ( van ongeveer 450 gram)

Bereiding

  • Snijd de tomaten in kleine blokjes. Het handigst doe je dat door eerst een plakje van de onderkant af te snijden. Zet de tomaat op de zijkant en snijd de tomaat in plakjes.Snijd ze niet helemaal door. Draai de tomaat dan een kwartslag en begin weer te snijden. Draai de tomaat en snijd nog eens. Als het goed gegaan is valt de tomaat nu in blokjes van je mes.
  • Boen de citroen schoon en rasp het gele van de citroen eraf
  • Pers de citroen
  • Meng in een hoge pan de tomaat met rasp van de citroen
  • Doe dan de citroensap erbij en de suiker
  • Breng het al roerend aan de kook. Kook de jam ongeveer 4 minuten borrelend. Blijf roeren!
  • Schep de warme jam in potten en sluit de deksels
  • Draai de potten om en laat ze ongeveer tien minuten op de kop afkoelen
  • Keer de potten dan weer om en laat je jam goed afkoelen
  • Bewaar de potten op een koele plek. Dan kun je ze zeker een jaar bewaren. Een geopende pot bewaar je ongeveer 2 weken in de koelkast.

tomatenjam

Facebook Comments

Geef een reactie