Tomatenjam. Een eenvoudig en smakelijk recept

Categories Alle recepten, Hapjes en smeerselsPosted on

Tomatenjam is een zoete en hartige spread gemaakt van rijpe tomaten. Het is een heerlijke en veelzijdige conserve die op verschillende manieren kan worden gebruikt. Tomatenjam wordt meestal gemaakt door tomaten te koken met suiker, citroensap en soms specerijen zoals gember, kaneel of kruidnagel. Het kookproces zorgt ervoor dat de tomaten zacht worden en de suiker en het citroensap helpen bij het creëren van een dikke, geleiachtige consistentie.

Echt enthousiast werd ik niet toen ik laatst een potje kreeg van een buurvrouw. En dat is nu wel anders. Jemig wat is tomatenjam lekker op een broodje met kaas of een lekkere kipsandwich. En zelfs door de sla is dit ontzettend lekker.

Ingrediënten

  • 1,5 kilo rijpe tomaten
  • 500 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • Optioneel: specerijen zoals gember, kaneel of kruidnagel naar smaak

Benodigdheden

  • Een rasp
  • Schone jampotten ( van ongeveer 450 gram)

Bereiding tomatenjam

tomatenjam
  • Breng een grote pan met water aan de kook. Maak een kruisvormige inkeping aan de onderkant van elke tomaat en dompel ze ongeveer 30 seconden in het kokende water. Dit helpt bij het verwijderen van de tomatenschil.
  • Haal de tomaten uit het kokende water en dompel ze onmiddellijk onder in een kom met koud water. Hierdoor kun je de tomatenschil gemakkelijk verwijderen. Verwijder de schil van de tomaten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Doe de gesneden tomaten, suiker en citroensap in een grote pan. Als je specerijen wilt toevoegen, kun je die nu ook in de pan doen.
  • Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur en roer regelmatig.
  • Zodra het mengsel kookt, verlaag je het vuur en laat je het sudderen. Blijf af en toe roeren om te voorkomen dat het aanbrandt.
  • Laat de jam sudderen totdat het mengsel dikker wordt en een geleiachtige consistentie krijgt. Dit duurt meestal ongeveer 1tot 1,5 uur.
  • Test de dikte van de jam door een kleine hoeveelheid op een koud bord te druppelen. Als het snel opstijft en niet uitzakt, is de jam klaar.
  • Haal de pan van het vuur en laat de jam een paar minuten afkoelen.
  • Giet de hete jam in gesteriliseerde potten en sluit ze goed af. Laat de potten goed afkoelen. Zet ze NIET op de kop.
  • Bewaar de potten op een koele plek. Dan kun je ze zeker een jaar bewaren. Een geopende pot bewaar je ongeveer 2 weken in de koelkast.
Lees ook  Recept Quinoa salade met sperziebonen

Geef een reactie