Rijkswaterstaat: neem paraplu en voldoende water mee in de auto

Neem voldoende flesjes koud water en een paraplu mee in de auto. Die tip geeft Rijkswaterstaat aan mensen die na het weekend de weg opgaan, wanneer de temperatuur flink gaat stijgen. Volgens het KNMI kan het dinsdag op sommige plekken 38 graden worden. Maandag wordt het rond de 30 graden.

Rijkswaterstaat stelt vanaf maandag 10.00 uur een hitteprotocol in. Dat betekent dat mensen die met pech langs de weg staan daar zo snel mogelijk worden weggehaald.

Volgens de organisatie kan de temperatuur van het asfalt op tropische dagen tot boven de 50 graden uitkomen. “Als je dan onverhoopt met pech langs de weg komt te staan kun je het al snel erg warm krijgen. Een paar flesjes water zijn dan zeker geen overbodige luxe”, aldus het advies van Rijkswaterstaat.

Datzelfde geldt ook voor het hebben van een paraplu in de auto. “Langs de weg is namelijk weinig schaduw”, waarschuwt Rijkswaterstaat. Als de zon met dergelijke temperaturen schijnt “dan kan een paraplu heel goed van pas komen”.

Het KNMI acht de kans groot dat in verband met de hitte dinsdag code geel wordt afgegeven voor de zuidelijke helft van het land. Mogelijk geldt in sommige provincies code oranje.

Lees ook  Tupperware stopt. Ook einde tupperwareparty's