Rood, wit, rosé? We drinken alle wijn

Categories KeukentipsPosted on

Alle adviezen van het voedingscentrum ten spijt: Nederlanders houden van een wijntje. Bijna één op de drie (31%) Nederlanders drinkt minimaal eens per week een glaasje wijn en bijna de helft (48%) minimaal eens per maand. 7% van de Nederlanders drinkt elke dag een glaasje en onder de 65-plussers is dit zelfs twee keer zo veel (14%).

47% heeft thuis een voorraadje liggen. Over wat voor wijn dat is doen we niet zo moeilijk. Zo kopen Nederlanders hun drankje vaker bij de supermarkt (77%) dan bij de slijterij (42%) of een speciaalzaak (9%) en is prijs (78%) daarbij belangrijker dan druivensoort (60%), streek van herkomst (49%) en jaar (20%).

wijn

Veilige keuze bij wijn

Over het algemeen zijn Nederlanders geen pretentieuze wijndrinkers en spelen we vooral veel op safe. Zo koopt 51% in de supermarkt bijna altijd dezelfde fles, omdat ze weten dat die lekker is en kiest 40% in de horeca standaard de huiswijn. Bij het kiezen van een fles letten we nauwelijks op kwaliteitsaanduidingen (30%) of wat de kenners erover zeggen (26%). Wijnapps zoals Vivino of Winestein worden ook nauwelijks geraadpleegd (7%). Slechts 10% van de Nederlanders beschouwt zichzelf als een kenner, onder mannen (12%) en de leeftijdsgroep 25-34 (16%) bevinden zich een stuk meer zelfbenoemde kenners.

Jongeren (25-34) zijn wél kieskeurig

Jongeren zijn ook wat kieskeuriger als het gaat om het kiezen van een fles. Zo letten ze minder op prijs (70%) en meer op het uiterlijk van de fles (44% vs. 28% gemiddeld) en de waardering door kenners (35% vs. 26% gemiddeld). Ook raadplegen ze vaker een app (15% vs. 7% gemiddeld) en vinden ze vaker dan gemiddeld dat er niks – en zeker geen draaidop – boven een fles met een kurk gaat (31% vs. 20% gemiddeld).

Geef een reactie