Scrubben! Hoe maak je je eigen bodyscrub?

Categories NieuwsPosted on

Om de huid te ontdoen van dode huidcellen en stralend te maken gebruiken veel mensen een scrub of peeling. Wat is het verschil en hoe maak je zelf een scrub?

 Een scrub ontdoet de huid van dode huidcellen door de huid te schuren, een peeling (exfoliant) lost dode huidcellen op doordat daarin (fruit)zuren zitten. Over de eerste zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie: ,,Scrubben kan de gezonde huid irriteren en beschadigen. Tenzij je gebruikmaakt van een zeer milde scrub. Voor een huid die last heeft van couperose en voor een donkere huid raad ik het scrubben van het gezicht af. Bij de couperosehuid kan het zichtbare vaatjes en roodheid verergeren. Bij een donkere huid kan het hyperpigmentatie in de hand werken. De rest van het lichaam kun je meestal wel gewoon scrubben omdat daar de huid dikker is, behalve bij hals en decolleté.’’

Weerbaarder

Peelings maken de huid weerbaarder doordat de zuren de antioxidanten in de huid versterken. Uit onderzoek van Yale Medical School is gebleken dat ingrediënten als glycolzuur en salicylzuur – die in veel peelings te vinden zijn – zonnebrand verminderen. Dat effect gebeurt als je het een week voordat je de zon ingaat elke dag gebruikt én als het product voor minimaal 5 procent uit glycolzuur bestaat. Opnieuw: etiketten lezen dus.

scrubben

Hoe doe je het?

Door regelmatig dode huidcellen te verwijderen, krijgt de huid glans en zie je er frisser uit. Bovendien: wie dit geregeld doet, wordt in de zon egaler bruin en blijft langer gebronsd. Er zijn diverse manieren van exfoliëren. Kies wat je prettig vindt, rekeninghoudend met je huid.

Lees ook  Stasher – Het verantwoorde alternatief voor plastic zakjes

Zo gebruik je Bodyscrub

  • Maak de huid vochtig onder de douche.
  • Scrub met ronddraaiende bewegingen vanaf de enkels/voeten naar boven.
  • Geef ruwe plekjes als knieën en ellebogen wat extra aandacht. · Goed afspoelen.
  • Voor een mooie glans: smeer de nog vochtige huid in met bodyolie en dep de huid daarna droog.
scrubben

Peeling

Ga je voor een peeling, lees dan eerst de gebruiksaanwijzing. Sommige peelings dien je af te spoelen, van andere is het de bedoeling dat je ze laat zitten. · Of je nu voor een scrub of voor een peeling kiest, reinig altijd eerst de huid.

  • Een lichaamsscrub is voor het lichaam. Kies voor hals, decolleté en gezicht een speciale gezichtscrub.
  • Spoel de scrub af met ruim water en dep de huid zachtjes droog. · Breng eventueel een serum aan, maar in elk geval een crème met zonbeschermer