Seizoensgroente eten. Waarom is de groentekalender een goed idee?

Categories Keuken, KeukentipsPosted on
seizoensgroente

Kersen, spinazie en sperziebonen in de winter, boerenkool en pastinaak in de zomer. Het kan tegenwoordig allemaal. Wanneer je in de winkel komt zou je bijna vergeten dat er seizoensgroente en seizoensfruit is. Toch is het mogelijk. Alleen krijg je in de winter geen Hollandse boontjes maar worden ze geïmporteerd vanuit Afrika. Je groente en fruit leggen daardoor een flinke afstand af. Waarom is eten volgens de seizoenen een goed idee?

Wat zijn seizoensgroenten?

Seizoensgroente wat je uit Nederland alleen in een bepaald seizoen kunt kopen. Wie in de supermarkt komt zal het hele jaar door aardbeien zien. Dit zijn Hollandse aardbeien, aardbeien uit de kas of uit het buitenland. Hetzelfde geldt voor bloemkool, sperziebonen en heel veel andere groente. Wie in december verse sperziebonen haalt, haalt boontjes uit Zuid-Afrika. Persoonlijk vind ik deze boontjes minder lekker. Vaak zitten ze vol draden en ze hebben ook al een lange afstand afgelegd voor ze in de winkel kwamen. Naast dat je de hoofdprijs moet betalen voor deze boontjes, zijn ze minder vers.

Groenten zijn het meest duurzaam als ze uit Nederland komen van het land of uit een kas die niet veel verwarming nodig heeft. Groente en fruit uit de rest van Europa is vaak ook duurzaam. We kunnen immers in Nederland geen sinaasappels of meloenen telen dus zijn deels ook afhankelijk van de rest van Europa. In de supermarkt staat vaak op het bordje of op het etiket waar de groente of fruit vandaan komt. Bij de groenteboer kun je het gewoon vragen. Maar wanneer je je aan de seizoenskalender houdt weet je zeker dat je duurzaam bezig bent. Zo kun je Nederlandse appels en peren het hele jaar kopen. Bananen en citrus-fruit komen vaak in grote aantallen met de vrachtwagen uit Zuid-Europa of met de boot uit zuidelijke landen. Hierdoor is de milieubelasting vaak laag.

Lees ook  Zongedroogde tomaten maak je vanaf nu zelf!

Gevarieerder eten

Als je kookt met de producten van het seizoen en dus volgens de groentekalender, kost het je iets meer tijd om de bekijken waar de producten vandaan komen. Ook al is het ook een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Want hoe vaak zie jij aardbeienplanten in december in het tuincentrum. Voor Nederlandse aardbeien is het dan gewoon te koud en er is te weinig zonlicht. Maar je kunt natuurlijk ook op de seizoenskalender kijken (LINK)Door te eten volgens de seizoenen pak je misschien niet de voor de hand liggende broccoli, maar kies je in het voorjaar misschien voor raapstelen en in de winter misschien voor knolselderij of pastinaak. Door te koken met de producten van het seizoen zul je creatiever worden.

Luister naar je lichaam

In de zomer eten we anders dan in de winter. Zo zul je in de zomer misschien vaker een salade maken. En maak je in de winter misschien vaker een stamppot. In de winter snakken veel mensen vaak naar warm en voedend eten zoals maaltijdsoepen en stamppotten. Terwijl we in de zomer vaak kiezen voor iets lichts. Seizoensgroente en seizoensfruit sluit dus aan bij wat je lichaam nodig heeft. Fruit dat uit het seizoen komt, wordt precies op het juiste manier geoogst en heeft zo tijd om ‘uit te rijpen’. Fruit dat opgeslagen wordt, wordt vaak voortijdig geplukt en en later kunstmatig gerijpt. Zo krijgt het geen kans alle voedingsstoffen uit de natuur tot zich te nemen.

Smaak van seizoensgroente

Groente en fruit wat in het seizoen waarin je zit komt smaakt heerlijk. Aardbeien zijn zoeter, en radijsjes zijn minder scherp. Buiten het seizoen smaken aardbeien vaak een stuk zuurder, dit komt omdat ze dan lang zijn opgeslagen in een koelcel waardoor ze hun volle smaak verliezen of ze worden gekweekt onder kunstlicht. Voor veel mensen is dat de reden om alleen aardbeien en tomaten in het seizoen te kopen. Tomaten hoeven een minder lange reis te maken wat de smaak ten goede komt. Ook bevatten ze meer vitamines.

Lees ook  Tomaten-crèmesoep zonder pakjes en zakjes

Geld besparen met seizoensgroente

Nog een reden om groente en fruit uit het seizoen te kopen: je bespaart er veel geld mee. Wanneer je in de winkel kijkt naar de prijzen, zie je meteen of het seizoensgroente is. Zo zijn bessen en aardbeien goedkoper in de zomer. En dat geldt ook voor sla, boontjes, komkommer en alle andere zomergroenten. De teler heeft namelijk in de zomer minder kosten en ook hoeft het niet overgevlogen te worden uit warmere landen. Voor die transportkosten betaal jij namelijk ook een deel. Heb je een vriezer dan is de zomer ook het moment om je vriezer te vullen. Van tomaten kun je heerlijke soep maken of een pastasaus. En ook bessen en aardbeien kun je prima invriezen om in de winter te gebruiken voor smoothies. 

Het milieu

Natuurlijk is het beter voor het milieu om Nederlandse aardbeien te nemen in plaats van Spaanse of Egypte. Door het kopen van lokale groente help je mee aan de vermindering van de CO2 (koolstofdioxide) uitstoot. Je eten heeft immers niet eerst in een vliegtuig gezeten en een lange reis afgelegd. En ook hoeven de kassen in de zomer niet te stoken en kunstlicht te gebruiken. Hoe lokaler het voedsel, hoe minder vervoerskilometers en dus hoe lager het effect op het milieu. ,,Voor voedsel van verder weg maakt de wijze van vervoer enorm uit. Vervoer met het vliegtuig is verreweg de slechtste optie. Vervoer via boot of vrachtwagen zijn een betere optie, en treinvervoer is nóg duurzamer – 10 keer zo duurzaam als een vrachtwagen! Het is wel zo dat het milieueffect van vervoer relatief klein is (minder dan 10%) ten opzichte van de impact van de teelt”, meldt Natuur & Milieu op haar site.

Lees ook  Stoofperen in de slowcooker zonder suiker