Shepherd’s pie. Een klassiek Brits gerecht

Shepherd's pie

Een Shepherd’s pie is een klassiek Brits gerecht dat gemaakt wordt met lamsgehakt, vandaar ‘shepherd’ in de naam. Omdat lamsgehakt niet overal te krijgen is, maakten wij hem met half-om-half gehakt. 

Wat heb je nodig voor shepherd’s pie?

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 120 ml halfvolle melk
  • 40 gram roomboter
  • 1 ui
  • 1 venkel
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 500 gram gemengd gehakt
  • 50 gram mosterd
  • 20 gram bloem
  • 1 runderbouillonblokje
  • 100 gram tuinerwten (diepvries)
  • 15 gram paneermeel
  • 1 jonagold appel
  • 1 pureestamper
  • 1 ovenschaal (18 x 28 x 8 cm)
Shepherd's pie

Hoe maak je Shepherds’s pie?

Zet de oven aan op 170 graden.  Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.

Giet dan de aardappelen af en laat ze nog twee minuten uitstomen. Verwarm intussen de melk met de boter in een steelpan. Stamp de aardappelen fijn en doe de warme melk en boter fijn. Zet de puree apart.

Dan is het tijd voor het snijwerk. Snipper intussen de ui. Snijd de venkel in vieren en vervolgens in dunne plakjes van 2 mm. Snijd de appel in blokjes.

Verhit de olie in een grote koekenpan, hapjespan of wok en bak het gehakt in 5 minuten rul. Doe de ui en venkel erbij en bak het 3 minuten mee. Doe de mosterd, bloem en 250 ml water erbij  Verkruimel je bouillonblokje boven de pan en breng het al roerend aan de kook en voeg de appel en tuinerwten toe.

Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal. Verdeel er de aardappelpuree over en bestrooi alles met paneermeel. Bak de shepherd’s pie 25 minuten in het midden van de oven.

Lees ook  Geroosterde tomatensoep