Shepherd’s pie. Een klassiek Brits gerecht

Categories Alle recepten, Bakken, GroentePosted on
Shepherd's pie

Een Shepherd’s pie is een klassiek Brits gerecht dat gemaakt wordt met lamsgehakt, vandaar ‘shepherd’ in de naam. Omdat lamsgehakt niet overal te krijgen is, maakten wij hem met half-om-half gehakt. 

Sheperd’s Pie

Shepherd’s pie, ook bekend als cottage pie, is een traditioneel gerecht dat afkomstig is uit de Britse en Ierse keuken. Het is een hartige ovenschotel die bestaat uit een laag vleesvulling bedekt met een laag aardappelpuree. Het gerecht wordt vaak gemaakt met restjes gebraden vlees, zoals lamsvlees (vandaar de naam “Shepherd’s pie”), maar het kan ook worden bereid met rundvlees, kip of vegetarische alternatieven.

Wat heb je nodig voor shepherd’s pie?

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 120 ml halfvolle melk
  • 40 gram roomboter
  • 1 ui
  • 1 venkel
  • 2 eetlepels (olijf)olie
  • 500 gram gemengd gehakt
  • 50 gram mosterd
  • 20 gram bloem
  • 1 runderbouillonblokje
  • 100 gram tuinerwten (diepvries)
  • 15 gram paneermeel
  • 1 jonagold appel
  • 1 pureestamper
  • 1 ovenschaal (18 x 28 x 8 cm)
Shepherd's pie

Hoe maak je Shepherds’s pie?

Zet de oven aan op 170 graden.  Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.

Giet dan de aardappelen af en laat ze nog twee minuten uitstomen. Verwarm intussen de melk met de boter in een steelpan. Stamp de aardappelen fijn en doe de warme melk en boter fijn. Zet de puree apart.

Dan is het tijd voor het snijwerk. Snipper intussen de ui. Snijd de venkel in vieren en vervolgens in dunne plakjes van 2 mm. Snijd de appel in blokjes.

Verhit de olie in een grote koekenpan, hapjespan of wok en bak het gehakt in 5 minuten rul. Doe de ui en venkel erbij en bak het 3 minuten mee. Doe de mosterd, bloem en 250 ml water erbij  Verkruimel je bouillonblokje boven de pan en breng het al roerend aan de kook en voeg de appel en tuinerwten toe.

Lees ook  Recept: zelf pindakaas maken

Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal. Verdeel er de aardappelpuree over en bestrooi alles met paneermeel. Bak de shepherd’s pie 25 minuten in het midden van de oven.