Wanneer je kijkt naar de Schijf van Vijf dan zul je de smoothie niet tegenkomen. Ze tellen dan ook niet mee voor je dagelijkse portie fruit. De reden? Van smoothies raak je minder snel vol dan van gewoon fruit. Daar komt bij dat er veel suiker in een smoothie zit en dat de gezondheidseffecten anders zijn dan wanneer je gewoon een mango of aardbeien eet.
Snel navigeren naar:
Vitamines in smoothies
Vitamine C krijg je wel binnen als je een smoothie maakt en ook vezels blijven heel. Toch kun je beter gewoon fruit eten. Van een smoothie raak je namelijk minder snel vol. Gepureerd fruit is minder verzadigend dan een los stuk fruit. Je raakt er dus minder snel vol van. Zeker als je het drinkt raak je er minder snel vol van. Dit komt omdat je niet hoeft te kauwen en je een smoothie sneller wegdrinkt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid fruit eet. Je kunt daarom beter fruit eten dan drinken. Een tip: maak je wel een smoothie? Pak een lepel erbij.
Suiker in smoothies
Sommige mensen drinken smoothies in plaats van frisdrank omdat ze minder suiker willen hebben. In een glas fruitsmoothie van 250 milliliter zit al gauw 7 suikerklontjes. Als je fruitsmoothies drinkt krijg je dus ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Slank word je er dus niet van. In kant-en-klare smoothies uit de winkel zit vaak nog extra toegevoegd suiker. Zelf smoothies maken is dan ook meestal ‘gezonder’. Dat geldt overigens ook voor de groentesmoothies. Je kunt het beter eten dan drinken. Want ook van gepureerde groente zoals in een groente smoothie zit je minder snel vol. Als een groentesmoothie veel suiker bevat, krijg je ongemerkt veel calorieën binnen. Wil je wel een groentesmoothie maken, pak dan een lepel erbij en lepel hem naar binnen.
Slecht voor je gebit
Smoothies kunnen potentieel schadelijk zijn voor je gebit, afhankelijk van hun samenstelling en hoe je ze consumeert. Hier zijn enkele factoren om rekening mee te houden:
- Zuurgraad: Veel smoothies bevatten zure ingrediënten zoals citrusvruchten (bijv. sinaasappels, citroenen), bessen en yoghurt. Zuren kunnen het tandglazuur aantasten en bij regelmatige blootstelling kunnen ze leiden tot tanderosie. Het is belangrijk om je mond na het drinken van een zure smoothie goed te spoelen met water om de zuren weg te spoelen.
- Suikers: Smoothies kunnen veel suiker bevatten, vooral als je suikerhoudend fruit, vruchtensappen, honing of andere zoetstoffen toevoegt. Suiker kan tandbederf bevorderen door de groei van schadelijke bacteriën in je mond te stimuleren. Probeer suikerarme of suikervrije alternatieven te gebruiken.
- Tandplak: Als smoothies kleine deeltjes of vezels bevatten, kunnen deze achterblijven op je tanden en tussen je tanden en kiezen. Dit kan tandplak opbouwen, wat kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen als het niet regelmatig wordt verwijderd door tandenpoetsen en flossen.
Je kunt weliswaar beter een smoothie drinken dan een glas cola, maar Britse onderzoekers hebben aangetoond dat een mango/passievrucht-smoothie schadelijker is voor het tandglazuur dan een cola light. Ook bleek uit het onderzoek dan een smoothie van aardbei en banaan bijdroeg aan tanderosie. Geadviseerd wordt om smoothies met een rietje te drinken. Daarna kun je het beste je mond spoelen met water of misschien nog beter, je tanden poetsen.
Dikmakers
Smoothies kunnen veel calorieën bevatten, vooral als ze worden gemaakt met calorierijke ingrediënten zoals volle melk, yoghurt, notenpasta’s, en toegevoegde suikers zoals honing of siroop. Als je te veel calorierijke ingrediënten toevoegt, kan dit leiden tot gewichtstoename als je niet oppast met je portiegrootte. Smoothies in de supermarkt kunnen echte dikmakers zijn en bomvol suikers zitten. Deze smoothies zijn meestal aangelengd met sapconcentraat en bevatten toegevoegde suikers, zodat ze langer bewaard kunnen blijven.”
Geen voordelen?
Zijn er dan helemaal geen voordelen bij het nemen van smoothies? Smoothies zijn wel een makkelijke manier om voedingsstoffen binnen te krijgen voor mensen die juist moeite hebben om genoeg te eten. Zo kunnen smoothies met zuivel goed zijn voor ouderen die moeite hebben met eten en mensen met ondervoeding. Eigenlijk kun je van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. Een smoothie past wel in het rijtje van gezonde voeding, maar het dagelijks nemen van een smoothie is niet voor iedereen geschikt.