Spanjaarden hamsteren zonnebloemolie en meel om oorlog Oekraïne

zonnebloemolie

Uit angst voor stijgende prijzen en tekorten door de oorlog in Oekraïne zijn Spanjaarden onder meer meel en zonnebloemolie gaan hamsteren. In veel supermarkten zijn die producten uitverkocht. In andere mag er maar een maximumhoeveelheid per klant worden gekocht. Ook voor pasta, havermout en peulvruchten zijn er lege schappen.

Zonnebloemolie

Spanje produceert zelf vooral olijfolie, maar die is ook duur. Koolzaadolie is goedkoper, maar heeft in Spanje een slechte naam sinds een gifschandaal in 1981. Die wordt daarom nauwelijks aangeboden.

Supermarktkoepelorganisatie Asedas merkt sinds enkele dagen “ongewoon gedrag van consumenten”. De organisatie wijst erop dat de toevoer van frituurolie en levensmiddelen niet in gevaar is. Volgens berichten in Spaanse media kunnen op zijn vroegst in de zomer tekorten optreden als de volgende oogst in Oekraïne mislukt, waar veel granen en grondstoffen voor plantaardige olie verbouwd worden. Boeren waarschuwden ook al dat bij een langdurige oorlog in Oekraïne de levering van veevoer in gevaar kan komen.

Lees ook  Deze oranjeacties voor EK voetbal zijn er in de supermarkten