Soms worden er stevige regen- en onweersbuien voorspeld, soms zelfs met flinke hagelbuien. Iedereen weet nu wel dat je deuren en ramen moet sluiten. Tips om overlast van regenbuien te voorkomen en de waterschade te beperken.
Regent het meer in Nederland
In de afgelopen zestig jaar is de hoeveelheid neerslag met 9% toegenomen. Het is niet vaker gaan regenen, maar wel harder. De natste dagen nemen relatief het snelst in aantal toe. Hun bijdrage aan de jaarlijkse hoeveelheid neerslag is verdubbeld. ,,Als maat voor de jaarlijkse hoeveelheid neerslag in Nederland (de jaarsom) nemen we de gemiddelde neerslag gemeten op 13 stations verspreid over Nederland. De jaarsom is sinds 1906, het begin van onze neerslagmetingen, geleidelijk toegenomen (figuur 1). Tussen 1961-1990 en 1991-2020 ging deze van gemiddeld 780 naar 851 millimeter, een toename van 71 millimeter oftewel 9 procent”, aldus het KNMI.
Waterschade
Waterschade is alle schade die veroorzaakt wordt door water. Denk aan bijvoorbeeld een kapotte waterleiding, een regenpijp die verstopt zit met bladeren of een lekkage van een dak. Waterschade aan je huis is in de meeste gevallen verzekerd. Hierin zit wel een verschil of je een koop- of huurhuis hebt.
Heb je een koopwoning? Dan kan je vertrouwen op de woonhuisverzekering. Wanneer de schade aan jouw woning is gerepareerd, zorgt de woonhuisverzekering ervoor dat de reparatiekosten en de materialen worden vergoed. Zo wordt waterschade door een lekkende kraan, overstroming van het toilet of een kapotte leiding door vorst, allemaal vergoed. Bij schade aan spullen in je huis, gaat dat via de inboedelverzekering. Bij een huurwoning valt de meeste waterschade aan je huis onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder.
Hoe kun je waterschade voorkomen?
- Het klinkt misschien logisch, maar sluit je ramen als je van huis bent. Mensen vergeten vaak als ze maar ‘even’ de deur uitgaan. Dit kan tijdens een hevige regenbui veel problemen veroorzaken.
- Door de extreme droogte laten bomen momenteel meer bladeren (en schors) vallen dan normaal. Maak daarom eerder dan normaal je dakgoten schoon, zodat deze niet verstopt raken.
- Zorg op platte daken voor een noodoverloop of waterspuwer zodat het teveel aan water weg kan lopen.
- Controleer af en toe de riolering in de kelder of kruipruimte. Als deze verstopt zit, kan het water omhoogkomen.
- Een waterdetector werkt als een alarm bij een overstroming. Gebruik hem op plaatsen waar je niet vaak komt, zoals in je kelder.
- Kijk na een storm of alle dakpannen nog recht liggen en of het loodwerk bij bijvoorbeeld aansluitingen op metselwerk er nog netjes bij ligt.
- Ga je op vakantie? Vraag dan of buren of bekenden na een stortbui even je huis kunnen controleren op waterschade. Dat voorkomt veel overlast bij thuiskomst.
- Hagel: Stevige onweersbuien gaan soms ook gepaard met flinke hagelstenen. Zorg er dan voor dat het dak van je auto goed beschermd is. Parkeer de auto, als het kan, in een parkeergarage, onder een afdak of onder een brug/tunneltje. Is er geen afdakje voorhanden? Bescherm het dak dan met een matje of een stuk karton.