Stokrozen in je tuin. Dit moet je weten

Categories Tuin of Balkon, ZomerPosted on

De stokroos (Alcea Rosea) is een prachtige plant die in verschillende kleuren voorkomt. Deze plant vereist weinig onderhoud en groeit vrij hoog, waarbij hij overvloedig bloeit met grote bloemen. De bloemen van stokrozen oefenen een grote aantrekkingskracht uit op bijen, hommels en vlinders.

Stokrozen komen vooral tot hun recht langs een muur of schutting. Ze zijn ook erg geliefd in stedelijke gebieden, zoals een smalle strook grond tussen een huis en de stoep. Stokrozen hebben niet veel ruimte nodig, maar ze bloeien wel prachtig. Dit maakt ze ideaal voor situaties waarin de ruimte beperkt is.

Waar plant je stokrozen

Stokrozen houden van warmte en het liefst staan ze ergens tegenaan. Een plak tegen een muur is dan ook ideaal. Zo staan ze luw en profiteren ze van de warmte die de muur weerkaatst. Ze houden van rijke grond en hebben voldoende vocht nodig. Stokrozen kunnen ook ineens tussen tegels opduiken. Dat komt omdat het onder een tegel altijd lekker vochtig is.

Soorten stokrozen

Je hebt verschillende soorten stokrozen en ook een- en tweejarige stokrozen en daarnaast heb je vaste-planten-stokrozen.  Park Rondell, Park Frieden, Poetry en Park Allee zijn vaste soorten.

Wanneer zaai je stokrozen

Eenjarige stokrozen zaai je van half april tot half mei en die bloeien dan hetzelfde jaar nog. Tweejarige stokrozen zaai je in mei of oktober voor bloei in het volgende jaar. De tweejarige planten bloeien pas in het tweede jaar. Je kunt er jaren van genieten.

Bekende soorten: Alcea ficifo.lia, A. pallida, A.rugosa en Chaters de bekendste zijn.

stokrozen

Hoe hoog worden stokrozen

Stokrozen (Alcea rosea) staan erom bekend dat ze vrij hoog kunnen worden. De gemiddelde hoogte van stokrozen varieert meestal tussen 1,5 en 2,5 meter.  Maar sommige stokrozen kunnen zelfs een hoogte bereiken van ongeveer 3 meter of meer. Dit maakt ze een opvallend kenmerk in de tuin en een prachtige achtergrondplant voor borders en bloembedden. De hoogte van stokrozen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de groeiomstandigheden, de verzorging en het klimaat. Om te voorkomen dat ze knakken, kun je ze het beste vastmaken.

Verzorging

Om ervoor te zorgen dat alle energie naar nieuwe uitlopers gaat, is het raadzaam om uitgebloeide bloemen van de stokrozen weg te knippen. Snijd de stengel terug tot ongeveer 30 cm hoogte. Zorg er ook voor dat de stokroos niet in te vochtige grond staat, omdat dit de plant vatbaar kan maken voor de schimmelziekte ‘roest’. Hoewel de plant niet doodgaat door roest, kan het wel leiden tot een minder mooie verschijning, zoals eerder beschreven. Als er weinig regenval is, is het belangrijk om de stokrozen water te geven. Giet het water bij voorkeur dicht bij de grond met behulp van een gieter, in plaats van gebruik te maken van een sproeisysteem. Water dat op de plant terechtkomt, vooral op hogere delen, kan namelijk roest veroorzaken.

Lees ook  Zevenblad. Een onkruid uit je tuin wat je kunt eten

Stokroos zaaien

Het zaaien van stokrozen is een geweldige manier om deze prachtige bloemen in je tuin te krijgen. Hier zijn de stappen om stokrozen te zaaien:

  1. Timing: Stokrozen kunnen het beste worden gezaaid in de late lente of vroege zomer, wanneer de grond warm is. Dit geeft de zaden de beste kans om te ontkiemen.

  2. Bodemvoorbereiding: Kies een zonnige locatie in je tuin met goed doorlatende grond. Verwijder eventuele onkruiden en los de grond op met een tuinschop of hark.

  3. Zaden verzamelen of kopen: Je kunt zaden kopen bij een tuincentrum of online. Als je al stokrozen in je tuin hebt, kun je ook wachten tot de bloemen zijn uitgebloeid en de zaden zijn gerijpt. Verzamel de zaden en bewaar ze op een koele, droge plaats.

  4. Zaaien: Maak kleine kuiltjes in de grond, ongeveer 1 cm diep. Plaats 2-3 zaden in elk kuiltje en bedek ze lichtjes met aarde. Houd een tussenruimte van ongeveer 30-45 cm tussen elke zaailing.

  5. Bewatering: Geef de gezaaide stokrozen voorzichtig water, zodat de grond vochtig maar niet doorweekt is. Zorg ervoor dat de grond tijdens het ontkiemingsproces niet uitdroogt.

  6. Groei en verzorging: Na ongeveer 2-3 weken zouden de zaailingen moeten beginnen te ontkiemen. Zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen en houd de grond vochtig tijdens de groeiperiode. Dun de zaailingen uit, zodat er slechts één sterke zaailing overblijft per kuiltje.

  7. Verplanten: Wanneer de zaailingen ongeveer 10-15 cm groot zijn, kun je ze voorzichtig verplanten naar hun definitieve locatie in de tuin. Zorg voor voldoende ruimte tussen elke stokroos.

  8. Onderhoud: Blijf de stokrozen water geven, vooral tijdens droge periodes. Je kunt ook mulch rond de basis van de plant aanbrengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de groei van nieuwe bloemen te bevorderen.

Met geduld en zorg zal je uiteindelijk genieten van prachtige stokrozen in je tuin. 

Lees ook  Tips om je tuin aantrekkelijker te maken voor bijen

Stokrozen kopen

Stokrozen kun je online kopen, maar ook in een fysieke winkel. Het voordeel van een fysiek bezoek is dat je de planten zelf kunt inspecteren op gezondheid en kwaliteit voordat je ze koopt.

stokrozen

Stokroos zaden verzamelen

Het is gemakkelijk om het zaad van een stokroos te winnen. Wacht wel tot de zaaddozen goed droog zijn. Met eigen zaad is het wel een verrassing welke kleur je bloemen krijgen. Vaak worden ze wat lichter dan de moederplant.

Stokrozen kunnen worden vermeerderd door middel van zaden. Hier zijn enkele belangrijke punten om te weten over stokrooszaden:

  • Verkrijgen van zaden: Stokrooszaden kunnen worden gekocht bij tuincentra, online zadenwinkels of je kunt ze verzamelen uit rijpe zaaddozen van bestaande stokrozen in je tuin.
  • Rijpe zaaddozen: Wanneer de bloemen van de stokroos zijn uitgebloeid, vormen zich zaaddozen op de stelen. Wacht tot deze zaaddozen volledig rijp zijn, wat meestal wordt aangegeven door het verkleuren naar bruin en het openen van de zaaddoos.
  • Oogsten van zaden: Knip voorzichtig de rijpe zaaddozen af met een schaar of gebruik je handen om ze te verzamelen. Plaats ze in een papieren zakje of envelop om verder te drogen en om de zaden op te vangen die eruit vallen.
  • Zaaien: Voor het zaaien van stokrooszaden kun je het beste wachten tot het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de grond warm is. Je kunt ze direct in de grond zaaien of binnenshuis in potten voorzaaien en later verplanten.

Hoe moet je stokrozen zaaien?

  • Voorbereiding van de grond: Maak de grond los en verwijder eventuele onkruiden. Voeg indien nodig compost of organische meststoffen toe om de bodemvruchtbaarheid te verhogen.
  • Zaaidiepte en afstand: Zaai de stokrooszaden ongeveer 1 cm diep in de grond. Houd een tussenruimte van ongeveer 30-45 cm tussen elke zaailing.
  • Water geven: Geef de gezaaide zaden voorzichtig water, zodat de grond vochtig blijft. Zorg ervoor dat de grond niet doorweekt raakt, omdat dit kan leiden tot rotting van de zaden.
  • Zaailingverzorging: Zodra de zaailingen opkomen, zorg je ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen en houd je de grond vochtig. Dun de zaailingen uit, zodat er slechts één sterke zaailing per ruimte overblijft.
  • Verplanten: Wanneer de zaailingen ongeveer 10-15 cm groot zijn, kunnen ze worden verplant naar hun definitieve locatie in de tuin. Zorg voor voldoende ruimte tussen elke stokroosplant.
  • Groei en bloei: Het kan enkele jaren duren voordat stokrozen vanuit zaad bloeien. Wees geduldig en geef de planten de tijd om te groeien en zich te ontwikkelen. Naarmate ze volwassen worden, zullen ze prachtige bloemen produceren.
Lees ook  Zwembad verwarmen. Tips en de kosten voor een verwarmd zwembad

Bruine vlekken op bladeren

In de zomer kunnen er kleine geel- tot roodachtige vlekken op het bladoppervlak verschijnen. Op de onderkant van het blad, op dezelfde plekken, verschijnen kleine geelbruine tot zwarte spikkels van ongeveer 1 tot 2 mm groot. Deze ziekte treedt voornamelijk op bij vochtig weer in het voorjaar, zomer en vooral in de herfst. Bij een ernstige infectie kunnen de bladeren voortijdig afvallen. De ziekte kan ook de stengels aantasten.

Deze ziekte staat bekend als roest. Roest is een parasitaire schimmelziekte. Schimmels behoren tot een lagere plantensoort en zijn niet in staat om zelf voedingsstoffen te produceren zoals bladeren, stengels en wortels dat doen. In plaats daarvan parasiteert roest op een gastheerplant en veroorzaakt bladval, en in sommige gevallen kan het zelfs de gastheerplant doden. Roest wordt gekenmerkt door rode en gele vlekken op de bladeren van de plant. Op meerjarig hout zijn vaak oranje-rode sporen zichtbaar. Aan de onderkant van het blad vormen zich kleine geel-bruine bultjes ter grootte van een speldenknop, die in de herfst naar zwart verkleuren. De plant gaat er niet aan dood. Verwijder het aangetaste blad.

Gevoelig voor roest

Enkele planten die gevoelig zijn voor roest zijn rozen, leeuwenbekken, stokrozen, geraniums, duizendschoon, munt, chrysanten en pruimen.

Slakken en schimmels

Jonge planten zijn een delicatesse voor slakken en rupsen. Bescherm daarom je zaailingen tot ze dertig centimeter hoog zijn.