Stoofperen in de slowcooker zonder suiker

Categories Alle recepten, Feestdagen, Groente, Kerst, Keuken, SlowcookerPosted on

Wanneer ik vroeg bij mijn oma  logeerde, aten we vaak stoofperen. Knalrood waren ze niet want ik was nog te jong voor de wijn die ze normaal gesproken toevoegde. Alcohol en kinderen is not done. Denk daar ook om bij het gebruik van je slowcooker. Ook als er geen kinderen mee-eten. Het is erg belangrijk om  niet teveel wijn te gebruiken bij het koken, gezien ook de alcohol in de slowcooker niet snel zal verdampen.

Wat heb je nodig voor stoofperen?

  • Twee kilo stoofperen
  • Twee kaneelstokjes
  • Twee steranijs
  • 150 ml water
  • Optioneel: 150 ml rode wijn. Kies je voor de wijn? Doe er dan 100 ml minder water bij
stoofperen

Geen suiker

In veel slowcooker recepten wordt suiker of honing gebruikt. Zonde! De Gieser Wildeman peer heeft een zeer zoete smaak. Deze stoofpeer kookt rood en is zo zoet dat suiker toevoegen overbodig is. Zelf vind ik het wat zonde voor de smaak. Daar komt bij dat overal tegenwoordig al suiker in gegooid wordt. Daarom laat ik het weg wanneer dat kan. En honing? Feitelijk is honing een vorm van suiker. Het is een mengeling van glucose en fructose. Er is weinig verschil met andere vormen van suiker, zoals kristalsuiker en rietsuiker. In je lichaam worden alle soorten suikers op dezelfde manier afgebroken en verteerd. Wel bevat honing iets meer water dan kristalsuiker.

Hoe maak je stoofperen in de slowcooker

Schil de stoofperen. Ja ik weet het. Het is een rotklusje. Helemaal als je stoofpeertjes erg klein zijn. En dan zijn er twee opties. Je doet ze met steeltje en klokhuis en al in de pan of je snijdt ze in vieren zodat het klokhuis eruit is. Doe het water, eventueel met wijn, in de pan. Doe de steranijs en de kaneelstokjes er ook in. En dan is het tijd om je peertjes te laten zwemmen. Slowcooker aan op standje low en dan mag je ze vier uurtjes met rust laten. Na vier uren zouden ze zacht moeten zijn, maar dat hangt ook een beetje van het formaat van je peren af.

Lees ook  Energie besparen? Hoeveel stroom verbruikt een slowcooker?

Geniet ervan!