Stoofperen horen wel een beetje bij de kerstdagen. Bij veel mensen zullen er stoofpeertjes op tafel komen. Maar ook op andere dagen van het jaar zijn ze erg lekker. Wij vinden ze zo lekker dat we ze ook gewoon met wat aardappeltjes en een stukje vlees eten.
Waarom worden stoofperen rood? In stoofperen zit een bepaalde kleurstof (anthocyanen)die ervoor zorgt dat de peren rood kleuren wanneer de zuurgraad verandert. Door stoofperen te koken, verandert de zuurgraad en worden ze rood. Wanneer je rode wijn in de pan erbij doet, worden ze extra rood! Soms koken mensen ze trouwens in bessensap, rode wijn of perenrood om het nog roder te maken.
Ingrediënten
Recept stoofperen
- 750 gram stoofperen (bijvoorbeeld gieser wildeman)
- Optioneel. 180 gram suiker. Zelf doe ik er geen suiker in. Helemaal niet als ik er wat limonade doorheen gooi.
- 1 theelepel geraspte citroenschil
- 1 kaneelstokje
- 5 kruidnagels
- Optioneel : 200 ml rode wijn. Gebruik geen wijn als kinderen het eten! Je kunt dan de suiker weglaten en het vervangen voor een scheut limonade of bessensap
Hoe stoofperen koken?
- Schil de peren en laat de steeltjes eraan zitten. Vind je dat veel gedoe aan de etenstafel? Schil de peren dan en snijd ze in stukjes net zoals je een appel in stukje snijdt.
- Zet ze rechtop in een pan waarin ze goed passen zonder om te vallen. Voeg de rest van de ingrediënten toe en giet er zoveel water bij dat de peren net onder staan.
- Breng de stoofperen rustig aan de kook en leg dan het deksel op de pan.
- Stoof de peren op een lage stand in circa 3 uur zacht en rood.
- Laat de peertjes afkoelen in het stoofvocht. Lekker als bijgerecht of als nagerecht met slagroom en vanille-ijs.