Stopcontact schoonmaken. Hoe doe je dat?

Categories Huis, Onderhoud, SchoonmakenPosted on
stopcontact schoonmaken

Hoe vaak maak jij je stopcontacten schoon? Volgens mij heb ik het alleen gedaan toen we in dit huis kwamen wonen. De vorige bewoners waren stevige rokers en het witte plastic was behoorlijk geel en zelfs bruinig geworden. Zo erg zelfs dat we de plaatjes van de stopcontacten maar vervangen hebben voor nieuwe. Of kun je ook zo’n stopcontact schoonmaken?

Toch kun je stopcontacten ook gewoon reinigen. Het is even een klusje, maar toch is het verstandig om ze een paar keer per jaar onder handen te nemen. Met deze tips maak je het niet alleen goed schoon, maar doe je dat ook nog eens veilig. Van afstoffen tot grondig reinigen: zo krijg je je stopcontacten in huis weer lekker schoon. 

stopcontact schoonmaken

Stopcontact schoonmaken

Veel mensen vinden het erg spannend om het stopcontact schoon te maken. Ze zijn vaak bang om een stroomstoot te krijgen. Toch is het goed om ze af en toe toch te reinigen. Stopcontacten trekken namelijk stof aan en in de keuken worden ze door het koken ook vaak vet. Haal altijd de elektriciteit eraf via de schakelaars in je meterkast voordat je begint met het schoonmaken van de stopcontacten. Neem geen risico’s.

Hoe moet je een stopcontact schoonmaken?

Neem je stopcontact af met een licht vochtig doekje met een druppeltje ammoniak. Zorg dat je het doekje vooraf goed hebt uitgeknepen, zodat je stopcontact niet nat wordt tijdens het schoonmaken. Laat het stopcontact daarna goed drogen voordat je het stopcontact weer gebruikt. Je kunt overigens ook voor een vochtig schoonmaakdoekje kiezen.

Lees ook  Welk type warmtepomp is het beste voor jouw huis?

Vieze stopcontacten

Kies je voor het grondige schoonmaken van je stopcontact? Haal dan eerst de stroom er vanaf. Draai daarna het schroefje in het midden van het stopcontact los. Als het goed is laat het nu eenvoudig los. Doe de plaatjes in een sopje met afwasmiddel of een klein beetje soda. Is het erg vies, laat het stopcontact dan even weken. Boen daarna met een spons of doek na. Droog het goed af en laat nog een poos drogen zodat u zeker weet dat er geen waterresten meer aanzitten voor je het weer terugschroeft. Daarna kun je de schakelaar in de meterkast weer omhoog doen.

Verf op stopcontact

Zitten er verfspetters op? Dat kun je het beste met een scherp mesje of terpentine verwijderen.