Sushi. Gezond of niet? Alles over sushi

Categories Vlees en visPosted on

Iedereen zal weten dat regelmatig vis eten gezond is. Maar hoe zit dat met sushi? Is sushi gezond of is het ongezond. De redactie van Viadomo zocht het voor je uit.

Sushi

Waar kom sushi vandaan? Sushi is een gerecht uit de Japanse keuken. In de tweede helft van de twintigste eeuw verspreidde het gerecht zich ook over de rest van de wereld, het eerst in de Los Angeles in de Verenigde Staten waar Japanse immigranten in de jaren 1960 sushi restaurants openden. Ook Nederland kent inmiddels vele Japanse restaurants waar het op de menukaart staat en daarnaast is het verkrijgbaar in veel Oost-Aziatische eetgelegenheden. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt typisch gecombineerd met andere ingrediënten zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten.

Vis is gezond

Regelmatig vis eten verkleint de kans op beroertes, depressie en ouderdomsgerelateerde achteruitgang van het geheugen. Zo blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Harvard University dat mensen die wekelijks een bescheiden hoeveelheid vette vis (rijk aan omega 3) eten, tot 36 procent minder risico lopen op aandoeningen aan de kransslagaders. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week 1 portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm. Voor kinderen mogen de porties kleiner zijn.

Sushi en rijst

Vis is dus hartstikke gezond, maar sushi bestaat uit meer dan alleen vis. In sushi zit ook vaak witte rijst. Witte rijst bevat niet veel vezels en kan je bloedsuikerspiegel flink omhoog brengen. Het is daarom belangrijk om niet meer dan anderhalve kop witte rijst per dag te eten, en niet meer dan twee derde kop per keer. Dit komt neer op ongeveer 190 gram ongekookte rijst per dag en 125 g ongekookte rijst per keer.

Lees ook  Proef de heerlijke smaken van kofte uit de Turkse keuken

Bestel je sushi in een restaurant of online bij bijvoorbeeld sushipoint, Sushi time of I love sushi, let dan op de hoeveelheid rolls en kies ook voor sashimi (daar zit geen rijst bij), of bijvoorbeeld zeewiersalade. Daarnaast wordt er op all you can eat-adressen vaak veel suiker of gezoete rijstazijn toegevoegd aan de rijst, zodat het geheel beter blijft plakken. Hierdoor kan één hapje sushi veel suiker bevatten. Welke sushi is gezond? Als je écht een gezonde versie wilt eten of koolhydraatarme sushi, kun je het beter zelf thuis maken. Je kunt er dan voor kiezen om de rijst te vervangen door bijvoorbeeld quinoa ( niet bij een koolhydraatarm dieet of bloemkoolrijst (Per 100 gram 1,8 khd)

sushi

Soorten sushi

De meeste hapjes bevatten een combinatie van plakkerige, met azijn gezuurde witte rijst en vis, ei of groente. De bekendste soorten zijn:

  • Maki: Dit is rijst omwikkeld met nori en gevuld met rauwe vis, krab, omelet of rauwe groente. Bij maki wordt er weer onderscheid gemaakt tussen: hosomaki (een dunne rol), futomaki (een dikke rol)
  • Nigiri: vulling op een bedje van rijst. Soms zit er ook geroosterd zeewier om.
  • Temaki: Dit is een puntzakje van nori met rijst en vulling.
  • Inside out: een maki waar de vulling binnenin zit, daaromheen zit de nori en de rijst. Aan de buitenkant dus.
  • California maki: een inside out maki gevuld met (imitatie)krab, avocado. Vaak met komkommer en mayonaise-achtige saus.
  • Sashimi: dun gesneden plakje rauwe vis.

Ziek van sushi

Sushi en sashimi van goede kwaliteit worden doorgaans snel bevroren om parasieten te doden. Of het wordt bereid met vissen die op zich al een laag risico lopen op infectie met parasieten. De leverancier moet je dan ook altijd vragen of de vis kwalitatief genoeg is om te gebruiken voor sushi. Maar hoe dan ook blijft rauwe vis eten ‘gevaarlijker’ dan bereide vis. Let dus altijd goed op, want niemand zit op een voedselvergiftiging te wachten.

Lees ook  Recept gezonde tonijnsalade

Zwangerschap

Kun je sushi eten als je zwanger bent? Eet geen rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren. Het risico op een voedselinfectie is hierbij groter. Met rauw bedoelen we dat het niet verhit is geweest. Eet dus ook geen sushi met rauwe vis, geen rauwe haring, rauwe oesters en rauwe mosselen. Als je deze vis en schaal- en schelpdieren eerst goed verhit door te koken, bakken of te frituren, dan kun je ze wel gewoon eten. Wil je toch graag sushi eten tijdens je zwangerschap dan kun je het beste een soort nemen zonder rauwe vis.

Glutenvrij eten

In sushi zitten toch geen gluten? Je bent niet de enige die dat denkt. Als je glutenvrije sushi wilt maken of eten moet je goed oppassen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat je je eten echt glutenvrij eet. Waar moet je opletten?

  • In sommige merken rijst-azijn zit bijvoorbeeld mout of gerst en dat bevat gluten. 
  • Sojasaus is niet glutenvrij. Gelukkig zijn er tegenwoordig glutenvrije varianten. Maar ga je buiten de deur eten, informeer dan eerst even. Neem anders zelf je saus mee. Uit ervaring weten we dat lang niet ieder restaurant glutenvrije saus heeft
  • In surimi zit mais- of tapiocameel. Tenminste dat zou moeten. Meestal zit er echter tarwezetmeel in. Als je echt sushi met surimi wil eten, controleer dan of er geen tarwezetmeel in zit. Want heb je coeliakie dan kun je behoorlijk ziek worden
  • Ga je uiteten? Check dan de Wasabi. In de winkel kun je glutenvrije wasabi krijgen, maar in een restaurant is dat niet altijd zo.
  • Unagi is glutenvrij, maar realiseer je dat de saus erbij dat niet altijd is.
Lees ook  Kip met sinaasappel uit de braadzak

Voedingsstoffen

Hier lees je hoeveel calorieën, vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels er in sushi zitten.

1 stuk (ongeveer 50 gram) bevat:

Energie 80kcal  
Vet 1 gram  
– waarvan verzadigd 0,2 gram  
Koolhydraten 14,5 gram  
– waarvan suikers 2 gram  
Vezels 0,3 gram  
Eiwit 3,1 gram  
Zout 0,77 gram  

Welke sushi is vegan?

Ben je veganist dan zul je niet in ieder restaurant sushi kunnen eten. Al zie je wel steeds meer restaurants die het aanbieden. Zelf kun je natuurlijk ook vegan sushi maken. Een recept: Vegan sushi

Zelf sushi maken

Wil je zelf sushi maken, dan heb je misschien wat aan deze tips

Welke rijst heb je nodig voor sushi?

Voor het maken van sushi gebruik je altijd sushirijst. Dus geen andere soorten rijst. Sushirijst is een rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat, wat nodig is om de rijst plakkerig te maken. Je kunt dit gewoon in de supermarkt kopen.

Waar koop je je vis

Je kunt het beste je zalm, tonijn en andere vis kopen bij een viswinkel. Zij kunnen je adviseren maar je vis ook meteen fileren.

Waar kun je sushi ingrediënten kopen?

De meeste wat grotere supermarkten verkopen alles om sushi te maken

Wat heb je nodig om sushi te maken

Je leest het hier

Hoe moet je sushi maken?

Sushi maken is niet alleen erg lekker, maar ook nog eens leuk om te doen. Een recept vind je hier

 

€10,99
Op voorraad
Bol.com