Sushi is de laatste jaren in opkomst. De all-you-can-eat restaurants worden druk bezocht en in bijna iedere supermarkt kun je wel voorverpakte sushi vinden. Het voordeel van zelf sushi maken is dat je precies weet wat er in zit en je het helemaal naar eigen smaak kunt maken. Trek er eens een regenachtige zondagmiddag voor uit. Het is een tijdrovend gerecht, maar het resultaat mag er zijn.
Ingrediënten voor 2 personen
- 250 gram sushirijst
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel zout
- 5 eetlepels rijstazijn
- 5 nori vellen (zeewier)
- 1/3 komkommer
- wasabi
- sojasaus
- mayonaise
- pakje surimisticks
- 100 gram gerookte zalm
- kuipje zalmsalade of tonijnsalade
Wat heb je nodig om zelf als een prof sushi te maken?
Hoe maak je zelf sushi?
1. Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking.
2. Meng 5 eetlepels rijstazijn met een theelepel suiker en een theelepel zout. Laat het onder zacht verwarmen oplossen in een pannetje. Als de rijst klaar is meng je dit er met een houten lepel doorheen.
3. Als je wasabi te sterk vindt, kun je wasabi-mayonaise maken door een eetlepel mayonaise te mengen met een halve theelepel wasabi. Je kunt door meer of minder wasabi toe te voegen zelf de schepte bepalen.
4. Als u geen bamboematje in huis hebt om de sushi op te rollen, kan dit ook gemakkelijk op een dubbel gevouwen vel bakpapier.
5. Week de nori 1 a 2 seconden in koud water en leg deze op het bakpapier. Schep er met een natte eetlepel rijst op en verdeel dit over 1/3 van het norivel. Maak de lepel opnieuw nat als de rijst er tijdens het verdelen aan blijft plakken. Dit geldt ook voor je handen. Het gemakkelijkste is om een kommetje water in de buurt te houden.
6. Snij dunne reepjes komkommer en plaats deze over de lengterichting van de rijst. Leg hiernaast 3 surimi sticks en rol het geheel op door het bakpapier eerst om te vouwen, goed aan te drukken en dan door te rollen.
7. Herhaal dit met bijvoorbeeld zalm en zalmsalade. Surimi, komkommer en een beetje wasabi-mayonaise. Of maak een salade van de surimi door deze fijn te snijden en te mengen met mayonaise of wasabi-mayonaise. Wees creatief