Tandartsverzekering. Heb je hem nodig of niet?

Categories NieuwsPosted on

Een tandartsverzekering is een aanvullende verzekering voor tandartskosten die niet onder de basisverzekering vallen. De verzekering is vrij duur. Bekijk dus of je hem wel echt nodig hebt.

Heb je een gezond gebit? Dan betaal je met een tandartsverzekering meestal meer premie dan je vergoed krijgt. Een verzekering kan niet uit als je twee keer per jaar voor controle hoeft en alleen maar wat tandsteen hoeft te verwijderen. Twijfel je? Vraag je tandarts dan welke behandelingen je in de komende 1 à 2 jaar kunt verwachten. Dan kun je dan bepalen of je je laat bijverzekeren of niet.

Tandarts in basisverzekering

Voor volwassenen valt tandartszorg in de meeste gevallen buiten het basispakket. Je moet de kosten voor de tandarts zelf betalen of een aanvullende verzekering nemen. Toch worden in sommige gevallen tandartskosten toch vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is het geval bij:

  • Bij zeer ernstige problemen aan de tanden of kaken waarvoor bijzondere tandheelkundige zorg nodig is.
  • Voor bijzondere tandheelkundige zorg die nodig is om te zorgen dat je gebit niet verder achteruitgaat.
  • Als er sprake is van een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of verworven afwijking van de mond of het gebit (tand-kaak-mondstelsel).
  • Volwassenen die een uitneembaar kunstgebit nodig hebben voor de boven- en/of onderkaak. Hierbij betaal je wel zelf  een eigen bijdrage.
  • De meeste kosten voor de kaakchirurg.

Voor de bovengenoemde kosten, betaal je wel eigen risico.

Tandartsverzekering kinderen

Normale tandartskosten worden voor kinderen gewoon vergoed, ook als de ouders geen tandartsverzekering hebben. Het gaat om behandelingen als:

  • de controle
  • verwijderen van tandsteen
  • fluoridebehandeling
  • röntgenfoto’s
  • vullingen
  • wortelkanaalbehandeling

Orthodontie voor kinderen zit niet in het basispakket. Ouders kunnen hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Lees ook  De voordelen en nadelen van een spiraaltje
Tandartsverzekering.

Orthodontie

Beugels en andere orthodontie worden alleen vergoed in de duurdere tandverzekeringen, en dan meestal ook nog alleen na een wachtjaar. Wie dus binnenkort een beugel vergoed wil hebben voor zijn kind, moet daar een jaar van te voren al een dure tandartsverzekering voor nemen.

Tandartsverzekering

Wanneer moet je ook een tandartsverzekering nemen? Ook voor andere dure tandartskosten zoals kronen, bruggen en implantaten kan een dure tandartsverzekering soms ‘uit’. Maar wie ieder jaar alleen een controlebeurt met een paar vullingen en tandsteenverwijdering heeft, kan overwegen helemaal geen tandartsverzekering te nemen of een vrij goedkope.

Voor een wat betere tandartsverzekering betaal je al snel 10 tot 20 euro per maand extra.

Acceptatie voor de aanvullende tandartsverzekering

Wie een uitgebreide tandartsverzekering wil, kan te maken krijgen met een acceptatieprocedure. Zorgverzekeraars bepalen zelf de voorwaarden waarop je wordt toegelaten. Ze mogen je dus weigeren. Dit kunnen de voorwaarden zijn:

  • Er kan gevraagd worden om een tandartsverklaring. Dit is een verklaring van de tandarts waarin de tandarts moet aangeven hoe het gebit eraan toe is en of binnen 1 of 2 jaar dure behandelingen te verwachten zijn.
  • Soms werken verzekeraars met een vragenlijst over de stand van zaken van het gebit. De vragenlijsten worden beoordeeld door adviseurs, die de zorgverzekeraar adviseren over het wel of niet accepteren van de nieuwe klant. Ben je afgewezen? Dan ben je officieel verplicht dat te melden bij aanmelding bij een andere verzekeraar.
  • Verschillende zorgverzekeraars hanteren een wachttijd voor de vergoeding van tandarts- en/of orthodontiekosten. Je moet dan bijvoorbeeld eerst een jaar verzekerd zijn, voor je aanspraak kunt maken op de vergoeding van een kroon, brug of beugel. Bij het afsluiten van een tandartsverzekering kan het even duren voor je geaccepteerd bent. Zeg de lopende verzekering niet op voor je zeker weet dat de nieuwe verzekeraar je heeft geaccepteerd. Er is geen wettelijke termijn waarbinnen verzekeraars je uitsluitsel moeten geven.
Lees ook  Consumentenbond: Dit is de beste en de slechtste zonnebrandspray