Televisie kopen? Een paar dingen om op te letten

televisie

Het is een beetje een mannendingetje waarschijnlijk. Bij de inrichting van de woonkamer zocht ik eerst een tv uit en pas daarna een tv-meubel en een bankstel. Kwestie van eerst doen en pas daarna denken dus. De televisie leek bij aanschaf behoorlijk groot, maar op het mooie tv-meubel en voor de uitgekozen muur bleek het meer een postzegel. Binnen een jaar kocht ik een ander toestel. Leuk om te doen, maar een prijzige vergissing. Een handvol tips om dat te voorkomen. 

Kijkafstand

Dat kan kloppen, als je weigert om een bril op te zetten. Toch is het niet een heel verstandig uitgangspunt. De grootte van je woonkamer (of een andere ruimte waar je de tv wilt installeren) en de plaats waar je zelf gaat zitten, zijn nogal van belang. Gelukkig is daar onderzoek naar gedaan en je kunt het gemakkelijk zelf uitrekenen. Proefpersonen vinden een kijkafstand van drie keer de schermdiagonaal het prettigst.

schermdiagonaalideale kijkafstand
32 inch (81 centimeter)2,5 meter
40 inch (102 centimeter)3,1 meter
46 inch (117 centimeter)3,5 meter
55 inch (140 centimeter)4,2 meter
(bron: Consumentenbond) 

Plat of curved?


Een curved televisie heeft een licht gebogen scherm. De zijranden staan iets meer naar voren dan het midden van het scherm. Fabrikanten claimden, dat kijken daardoor nog veel meer een beleving wordt. Claimden inderdaad, verleden tijd dus. Op Samsung na zijn alle fabrikanten alweer gestopt met de productie van curved tv’s voor consumenten. Voor de beeldkwaliteit maakt het eigenlijk niet uit of je televisie plat is of een beetje krom. Curved tv’s zijn niet zelden de topmodellen bij fabrikanten en de beeldkwaliteit van topmodellen is sowieso al beter dan die van de meeste andere modellen.

Mocht je toch gaan voor een curved televisie, dan is er nog een aantal dingen waar je op moet letten. Bij een grotere kijkhoek kan het beeld iets vertekenen. Je hebt het beste zicht als je recht voor het toestel zit. Is dat niet mogelijk of gewoon niet het geval? Dan zou je al moeten twijfelen. En o ja! Ga je de tv aan de muur hangen? Bedenk dat een curved televisie meer ruimte inneemt dan een plat exemplaar.

De belangrijkste conclusie op dit punt? De kromming van een tv draagt vooral bij aan het design. Of je er wel of niet eentje koopt, is dus vooral een kwestie van smaak.

Een meubel of een wand?

Je kunt natuurlijk naar een grote meubelboer gaan voor een standaardmeubel om je tv op te zetten. Je kunt met wat planken ook zelf iets in elkaar timmeren als je dat leuk vindt. Sommige mensen maken liever echt iets bijzonders van hun tv-wand. Je kunt dat zelf doen of laten doen. Het is maar net wat je wilt. Of kunt. Voorbeelden? Alles kan, zolang je maar ruimte en budget hebt.


Geen kabel te zien! (foto: Meubelmakerij d’Aulnis)


Als je dan toch zelf met steigerhout aan de slag gaat… (foto: Pinterest)


(foto: hifi-forum.de)

televisie
Creatief met kistjes (foto: Bonds Hausdesign)