Tien keukenapparaten die veel mensen hebben maar amper gebruiken

Categories Besparen, KookgadgetsPosted on

Wie een folder openslaat van de Mediamarkt, Blokker, Expert of even zoekt op Bol.com zal zich verbazen over de keukenapparaten die uitgevonden zijn om het ons gemakkelijker te maken. Maar hebben we die huishoudelijke apparaten ook echt nodig?

Zelf brood bakken, pizza’s maken, stoomreinigers, beertenders. Vaak even een hype en niet veel later zie je Marktplaats er vol mee staan en moet je lij zijn als je het nog voor een paar euro kunt verkopen. We zijn benieuwd hoeveel van deze keukenapparaten jij in huis hebt en hoe vaak je ze gebruikt.

Welke keukenapparaten heb je eigenlijk niet nodig?

Beertender

keukenapparaten

Waarschijnlijk heeft jouw beertender al op verschillende plekken gestaan. Waarschijnlijk begon hij op het aanrecht of op een kastje waar hij een tijdje heeft staan pronken. Iedereen mocht zien dat jij een beertender had en dat betekende dat je voor een gezellige avond bij jou moest zijn. Daarna verdween hij bij veel mensen in een kastje omdat je er toch niet iedere dag gebruik van maakt. Bovendien wilde je waarschijnlijk niet gezien worden als een dagelijkse drinker. En waar staat hij nu? Op zolder? In de kelder? Of ergens verstopt in je kledingkast om er een keer per jaar uitgehaald te worden voor je verjaardagsfeest of de barbecue.

Toch leek de consument de voorkeur te geven aan flesjes en blikjes in plaats van een vers getapt biertje. Het nieuwe was er na een tijdje vanaf. En een thuistap is lang niet altijd handig. Het duurt lang om de vaatjes te koelen en het is een gedoe met de slangetjes. Bovendien zijn de vaatjes vaak een liter of 5 groot. Niet handig als je de enige bierdrinker bent.

Cupcake maker

keukenapparaten

De cupcakemaker moeste we (bijna) allemaal hebben. Want dat was ideaal. Je doet wat beslag in een apparaat, deksel dicht en voila je hebt heerlijke cupcakes die je zo kunt eten of nog kunt versieren. De eerste vijf keer is het leuk. Trots trakteer je je visite op zelfgemaakte cupcakes. Maar smaken ze anders dan cupcakes uit de oven waarvan de kans groot is dat die ook in jouw keuken ingebouwd is? Maar hij vult wel je keukenkastje of je plank of waar je hem ook maar hebt staan. Weg ermee dus! Er is vast wel iemand op een weggeefhoek op Facebook of een kringloopwinkel die je er blij mee kunt maken.

Broodbakmachine

keukenapparaten

Het leek zo leuk. Wakker worden van de geur van vers brood. Nadeel van veel broodbakmachine was dat er geen timer op zat en dus werd er geprutst met losse tijdschakelaar. Wat niet altijd goed ging. De eerste weken was het leuk. We bakten witbrood, meergranenbrood misschien een breekbrood. Toen was de aardigheid eraf. Het brood was wat harder, je moet het zelf snijden en het was ook wat minder goed houdbaar dan we dachten. Een broodmachine goed gebruiken kost tijd, geduld en kennis. En dat zijn nou net de drie dingen die we niet lijken te hebben en dus verdween de broodbakmachine naar zolder, de garage of naar de rommelmarkt.

Lees ook  Tupperware stopt. Ook einde tupperwareparty's

Cakepop maker

keukenapparaten

De cakepopmaker valt in dezelfde categorie als de cupcake maker. De kringloopwinkels staan vol met boekjes met cupcakerecepten. Soms voor een kwartje al te koop. Kinderen vinden het even leuk, maar de aardigheid gaat er snel af. Je maakt er een paar en hij blijft maandenlang in een kastje staan. Tot je kind weer moet trakteren en je geen zin hebt om iets anders te bedenken. Verder wordt de cupcakemaker in de meeste gezinnen amper gebruikt. Je neemt tenslotte ook geen cakepop mee in je lunchtrommel. Toch?

Pizzarette

keukenapparaten

Zo leuk! Een pizzarette. Wie op marktplaats kijkt kan te kust en te keur. Alle modellen staan er wel op. Vaak voor lage prijzen en de opmerkingen “Maar een keer gebruikt” of “gekregen maar niet ons ding”. ,,Maak het deeg, zet de Pizzarette aan en beleg uw pizza met uw favoriete ingrediënten. In ongeveer 7 minuten zult u ervaren hoe het voelt om een succesvol pizzabakker te zijn. Want wat is er nou lekkerder dan een pizza uit eigen keuken. Deze Pizzarette is een perfecte vervanging voor de standaard gourmetset, hij past perfect in het midden van de tafel”, zo luidt de productomschrijving van een van de Pizzarettes op Bol.com. Past perfect in het midden van de tafel? Vast maar waar zet je hem neer als je hem niet gebruikt. Het apparaat weegt bijna vijf kilo dus op een plank in je keuken zet je hem niet snel. De kans dat hij daar op past is ook niet groot. Hij is namelijk bijna veertig centimeter breed. Je bent dus meteen je hele plank in je keukenkast kwijt. En dus verdwijnt hij vaak naar de zolder en in de meeste gevallen blijft hij daar heel lang staan.

Chocoladefontein

keukenapparaten

,,Het staat zo gezellig op tafel en iedereen staat er op een feestje omheen”, merkte een buurvrouw met een chocoladefontein laatst op. Eh en hoe vaak geef je een feestje? En dus besloot ik op te letten toen we uitgenodigd werden op haar feestje. Het klopte. Iedereen stond om de fontein heen omdat iedereen een spekje, aardbei of een koekje in de chocola had gedompeld. Daarna bleef iedereen gewoon staan praten en werd er naar de fontein amper omgekeken. Aan het eind van de avond verdwenen de aardbeien, druiven, stukjes ananas en alle andere versnaperingen die eigenlijk in de chocola gedipt zouden moeten worden in de prullenbak. Niet alleen een onzinapparaat dus maar ook nog eens een voedselverspiller.

Lees ook  Tien populaire koolhydraatarme kookboeken

Wafelmaker

keukenapparaten

Hoe vaak ontbijt jij met wafels of bedenk je ’s avonds dat je zin hebt in een lekkere verse wafel. De wafelmaker is ook een apparaat wat in veel huishoudens nutteloos in de kast staat. Ze worden nooit zo mooi als op de foto’s en om nu een kom beslag te maken voor een paar wafels… Na een tijdje kun je geen wafel meer zien en dus verdwijnt hij bij de andere keukenapparaten die we niet of amper gebruiken. Zonde van de ruimte en van het geld. Wil je echt graag wafels maken. Het kan ook gewoon in de oven en een siliconenbakvorm neemt minder ruimte in.

Crêpemaker

keukenapparaten

,,Maak snel en gemakkelijk flinterdunne Franse crêpes of juist een dikke pannenkoek met de Crêpe makers. Ideaal voor kinderpartijtjes en erg gezellig!”, las ik op de website van Princess die crêpemakers maakt verkoopt. Hoe vaak heb jij kinderfeestjes? En gezellig? Is het gezelliger dan een stapel pannenkoeken bakken in de ouderwetse koekenpan? Ik denk dat de meeste kinderen niet eens het verschil weten tussen een crêpe en een pannenkoek. En dus liggen de kleedjes op Koningsdag weer vol met crêpemakers. Je vindt ze vaak naast de pizzarettes, broodbakmachines en cupcakemakers.

Suikerspinmachine

keukenapparaten

Bij de Action en Xenos zag ik laatst suikerspinmachines staan. Natuurlijk stond er weer een bord bij dat het leuk was voor kinderfeestjes. En dat terwijl de meeste kinderfeestjes tegenwoordig buiten de deur gevierd worden. Daar komt bij dat die kinderen kotsmisselijk naar huis gaan na het eten van de cupcakes, crêpes en suikerspinnen en dan heb ik de popcornmachine nog niet eens genoemd. Naast het feit dat je andermans kinderen volpropt met calorieën, je huis na afloop helemaal kleeft door de plakhanden van je jonge gasten en je haar waarschijnlijk vol zit met stukjes suikerspin vult ook dit ding weer je plank of keukenkast. Leuk voor een keer, maar ga je hem vaak gebruiken? Misschien kun je beter een suikerspinapparaat huren als je het echt wilt. Waarschijnlijk nog goedkoper ook.

Popcornmachine

Vroeger pakten moeders of vaders popcorn in een pannetje. Een scheutje olie in de pan. Wat maiskorrels op de bodem. Snel het deksel erop en dan wachten op het ploppende geluid van verse popcorn. Daarna kreeg je wat in een bakje of zakje en in mijn geval zelfs in een filterzakje en dan zaten we te snoepen op de bank. Nu zijn er popcornmachines. Vaak in de vorm van een ouderwetse popcornkraam. De kans dat hij in je keukenkastje past is niet heel groot. Wil je een flinke voorraad maken. Dat kan, maar je kunt ze beter niet een paar dagen in je popcornautomaat bewaren. Of het moet zo zijn dat je van zachte popcorn houdt.

Lees ook  Besparen op energiekosten. Wat zijn energievreters in huis?

Andere onzinnige keukenapparaten

Eigenlijk hadden we ook nog best een top 15 kunnen maken. Zoveel nutteloze keukenapparaten kwamen we tegen in de onlinewinkels. Wat dacht je van een Churros maker? Churros is een zoete snack uit de Spaanse keuken. Het wordt onder andere gemaakt van boter, melk en bloem. Hier heb je echt geen apparaat voor nodig. Je kunt ze ook prima zonder maken.

De donutmaker… Je hebt ze in twee varianten. Een “gewone’ en een mini-donutmaker. Met beide apparaten maak je thuis heerlijke donuts. Per keer kun je met sommige apparaten 7 donuts bereiden. Niet handig als je alleen of met zijn tweeën bent en niet echt een apparaat waar je niet zonder kunt.

Het meeste vreemde apparaat wat ik tegen kwam op internet was de hotdog maker. Je zou bijna verwachten dat je dan zelf broodjes bakt en zelf worst maakt toch? Eigenlijk doet het apparaat niet veel anders dan een magnetron of oven. Je steekt er twee hotdogbroodjes in en twee (knak) worsten. Je zet het apparaat aan en tadaaaa na een tijdje kun je een hotdog “bouwen”. Je moet gewoon het broodje eruit halen en de worst er tussen doen. Veel meer kan de hotdogmachine niet. Ik zie de voordelen er niet echt van. Behalve dan dat de fabrikant in een deuk ligt omdat jij er 25 euro aan uit hebt gegeven. En dan heb je nog niet eens een retro-variant want die kost hier bijna twee keer zoveel.

Geef een reactie