Tien tips om je energierekening omlaag te brengen

Zodra het kouder wordt zetten we de kachel aan. Het liefst zo hoog dat het behaaglijk warm  is in huis. Wanneer dan de jaarrekening krijgt, is het altijd schrikken. Daarom hebben wij tips voor je om wat geld te besparen op je energierekening.

Tip 1

De eerste tip is misschien wat overbodig, maar we noemen hem toch maar eens. Leer om slim om te gaan met je verwarming. Houd deuren in huis dicht, zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan nu en ’s nachts op 15 graden. Dan heb je de eerste euro’s al verdiend. Het heeft immers geen zin om te stoken in een leeg huis.

 

Tip 2

Laat de temperatuur niet zakken tot onder 15 graden, zo voorkom je dat de verwarming ’s ochtends te hard moet stoken om weer warm te worden. Aparte thermostaatkranen in elke kamer is ook aan te raden. Zo kan je de temperatuur in elke kamer apart regelen.

Tip 3

Vermijd elektrische bijverwarming door bijvoorbeeld een elektrisch kacheltje. Het kan zeker nuttig zijn om heel kort een koude ruimte zoals de badkamer te verwarmen, maar probeer het gebruik ervan toch te beperken want het zijn echte energievreters.

Tip 4

Tijdens koude winterdagen ontbreekt het ons vaak aan gezellig en warm licht, dus creëren we die zelf. Vervang je lampen voor spaarlampen of voor de nog zuinigere ledlamp. De tijd dat led-lampen nog wit licht gaven en totaal niet gezellig eruit zagen hebben we allang gehad. Je kunt gewoon voor warmkleurige led-lampen kiezen.

Tip 5

Dicht kieren en gaten. Koude lucht heeft maar een klein kiertje nodig om langs ramen en deuren binnen te glippen. En dat voel je meteen. In plaats van de verwarming iets hoger te zetten, kun je beter een bezoekje aan de doe-het-zelfzaak brengen. Daar vind je tochtstrips die je zeer eenvoudig zelf kan aanbrengen. Grotere kieren kun je beter vullen met kit.

Tip 6

Voorkom dat de warmte die binnen zit, ook weer snel ontsnapt. Laat daarom de binnendeuren niet onnodig openstaan. Ventileren is belangrijk, maar ook dat hoeft niet de hele dag door. Sta op, doe de ramen open, ontbijt en doe de ramen weer dicht.

Tip 7

  • Cv-ketel onderhouden. Een goed onderhouden cv-ketel is veiliger, gaat langer mee en heeft minder storingen dan een ketel waar nooit naar wordt omgekeken.
  • Cv-ketel afstellen. Een slecht afgestelde cv-ketel kan leiden tot energieverspilling. Bekijk onze tips om de ketel optimaal af te stellen.
  • Cv-ketel vervangen. Ook een oudere cv-ketel die nog goed werkt, kun je vaak beter vervangen door een moderne hoogrendementsketel (hr-ketel), eventueel in combinatie met een warmtepomp, om nog minder gas te gaan gebruiken. De investering verdien je meestal snel weer terug.
  • Hr-combiketels. Moderne hr-combiketels zijn meestal doorstroomketels. Deze bevatten geen voorraadvat. Dat spaart energie. Nadeel is dat het iets langer duurt voordat het water op douchetemperatuur is.

energierekening

Tip 8

Ontlucht regelmatig je radiatoren. Begin daarbij steeds op de onderste verdieping om toe te werken naar de bovenste.

Tip 9

Sluit ’s avonds en ’s nachts de gordijnen of rolgordijnen. Zo blijft de warmte gemakkelijker binnen. En het is nog lekker knus ook.

Tip 10

Je hebt vast wel eens van warmetruiendag gehoord. Een dag waarop we de kachel wat minder hoog zetten en een dikke trui aandoen. Heb je het koud, trek dan eens een trui aan. Of kruip lekker onder een dekentje. Dan kan je de verwarming namelijk 1 graad lager zetten en zo maar liefst 7 procent energie besparen.

 

Heb je meer tips? Laat het ons weten! Of zet ze onder dit bericht