Besparen op je energierekening. 10 tips

Categories Besparen, HuisPosted on
besparen energierekening

Zodra het kouder wordt zetten we de kachel aan. Het liefst zo hoog dat het behaaglijk warm  is in huis. Wanneer je dan de jaarrekening krijgt, is het altijd schrikken. Zeker nu de gasprijzen enorm hoog zijn. Daarom hebben wij tips voor je om wat geld te besparen op je energierekening.

Energierekening lager: Kachel lager

De eerste tip is misschien wat overbodig, maar we noemen hem toch maar eens. Leer om slim om te gaan met je verwarming. Houd deuren in huis dicht, zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan nu en ’s nachts op 15 graden. Dan heb je de eerste euro’s al verdiend. Het heeft immers geen zin om te stoken in een leeg huis.

besparen energierekening

Niet onder de 15 graden

Wat is de minimum temperatuur van je kachel? Laat de temperatuur niet zakken tot onder 15 graden, zo voorkom je dat de verwarming ’s ochtends te hard moet stoken om weer warm te worden. Aparte thermostaatkranen in elke kamer is ook aan te raden. Zo kan je de temperatuur in elke kamer apart regelen.

Elektrisch kacheltje

Vermijd elektrische bijverwarming door bijvoorbeeld een elektrisch kacheltje als je geen zonnepanelen hebt. Het kan zeker nuttig zijn om heel kort een koude ruimte zoals de badkamer te verwarmen, maar probeer het gebruik ervan toch te beperken want het zijn echte energievreters. Werk je thuis en zit je op een kamertje dan is het momenteel misschien toch verstandig om de CV wat lager te zetten en een klein kacheltje te nemen. Zorg wel dat de warmte niet ontsnapt en dat je je kacheltje niet de hele dag aan hebt. Besparen op dit punt hangt dus van je situatie af.

Lees ook  Mensen trekken steeds vaker uit de Randstad

Ledlampen

Tijdens koude winterdagen ontbreekt het ons vaak aan gezellig en warm licht, dus creëren we die zelf. Vervang je lampen voor spaarlampen of voor de nog zuinigere ledlamp. De tijd dat led-lampen nog wit licht gaven en totaal niet gezellig eruit zagen hebben we allang gehad. Je kunt gewoon voor warmkleurige led-lampen kiezen.

Tochtstrips

Dicht kieren en gaten. Koude lucht heeft maar een klein kiertje nodig om langs ramen en deuren binnen te glippen. En dat voel je meteen. In plaats van de verwarming iets hoger te zetten, kun je beter een bezoekje aan de doe-het-zelfzaak brengen. Daar vind je tochtstrips die je zeer eenvoudig zelf kan aanbrengen. Grotere kieren kun je beter vullen met kit.

Ventileren

Voorkom dat de warmte die binnen zit, ook weer snel ontsnapt. Laat daarom de binnendeuren niet onnodig openstaan. Ventileren is belangrijk, maar ook dat hoeft niet de hele dag door. Sta op, doe de ramen open, ontbijt en doe de ramen weer dicht.

Besparen op energierekening met CV ketel

  • Cv-ketel onderhouden. Een goed onderhouden cv-ketel is veiliger, gaat langer mee en heeft minder storingen dan een ketel waar nooit naar wordt omgekeken.
  • Cv-ketel afstellen. Een slecht afgestelde cv-ketel kan leiden tot energieverspilling. Bekijk onze tips om de ketel optimaal af te stellen.
  • Cv-ketel vervangen. Ook een oudere cv-ketel die nog goed werkt, kun je vaak beter vervangen door een moderne hoogrendementsketel (hr-ketel), eventueel in combinatie met een warmtepomp, om nog minder gas te gaan gebruiken. De investering verdien je meestal snel weer terug.
  • Hr-combiketels. Moderne hr-combiketels zijn meestal doorstroomketels. Deze bevatten geen voorraadvat. Dat spaart energie. Nadeel is dat het iets langer duurt voordat het water op douchetemperatuur is.
Lees ook  Kun je muizen vangen met kaas? Probeer pindakaas

energierekening

Ontluchten

Ontlucht regelmatig je radiatoren. Begin daarbij steeds op de onderste verdieping om toe te werken naar de bovenste.

Gordijnen dicht

Sluit ’s avonds en ’s nachts de gordijnen of rolgordijnen. Zo blijft de warmte gemakkelijker binnen. En het is nog lekker knus ook.

Warme trui

Je hebt vast wel eens van warmetruiendag gehoord. Een dag waarop we de kachel wat minder hoog zetten en een dikke trui aandoen. Heb je het koud, trek dan eens een trui aan. Of kruip lekker onder een dekentje. Dan kan je de verwarming namelijk 1 graad lager zetten en zo kun je maar liefst 7 procent besparen op je energierekening.

Heb je meer tips? Laat het ons weten! Of zet ze onder dit bericht