Tips om de warmte van de zon buiten je huis te houden

Categories HuisPosted on
Op warme dagen is het een uitdaging om je huis en omgeving koel te houden. Nu kun je je natuurlijk een airco aanschaffen, maar zowel draagbare airco’s als permanente airco’s verbruiken veel stroom. En als je geen zonnepanelen hebt, kan dat behoorlijk in de bedragen lopen. En dan hebben we het nog niet eens over het klimaat gehad. Daarom energiezuinige én klimaatvriendelijke oplossingen om de zon buiten en je omgeving koel te houden. 
 
Het belangrijkste is dat je voorkomt dat het warm wordt in je huis. 

Zonwering

Waarom is zonwering belangrijk?  Wie op internet gaat zoeken op zonwering ziet bijna door de bomen het bos niet. Alleen al voor de buitenkant zijn er verschillende optie’s

  • zonnescherm
  • luifels
  • markiezen
  • luiken 
  • zonnedoeken

Handig om te weten, maar zonwering aan de buitenkant van je huis werkt twee keer zo goed als zonwering aan de binnenkant. Heb je zonneschermen? Doe ze dan overdag omlaag en doe ook de gordijnen in huis dicht. Heb je geen zonnescherm dan is een schaduwdoek een prima oplossing. Je kunt ze nog gemakkelijk ophangen ook. 

Ramen dicht

Houd overdag de ramen en deuren dicht. Het lijkt alsof je huis lekker doorwaait, zeker als er wat wind staat, maar de warmte gaat juist naar binnen. Zet ’s avonds laat, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen en tussendeuren tegen elkaar open. Door het doorstromen van de koele lucht, zorg je ervoor dat je huis weer kan afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst.

Isolatie

Isolatie is niet alleen om de warmte in huis te houden, maar ook om de warmte uit huis te houden. Goede isolatie van je ramen, buitenmuren en dak houdt ook de warmte buiten. Goed isolerend glas zoals HR++-glas houdt samen met buitenzonwering tot 80% van de warmtestraling tegen. En waarschijnlijk kun je er nog subsidie voor krijgen ook.