Tips om een aangebrande pan schoon te maken

Categories SchoonmakenPosted on
aangebrande pan

Soms overkomt het je. Je let even niet op en je bent al te laat: een aangebrande pan! Je eten kun je misschien maar beter weggooien, maar je pan? Die gooi je niet zomaar weg. Tips waarmee je die de aangebrande pan waarschijnlijk weer kunt laten blinken!

Wees wel voorzichtig en ga niet met middeltjes experimenteren. Want dat kan nog wel eens voor chemische reacties zorgen waar je niet op zit te wachten. Het is tenslotte schoonmaken en geen scheikundeles.

Zo maak je een aangebrande pan schoon

1. Schoonmaaksoda

Doe warm water in een pan en voeg een schep schoonmaaksoda toe. Laat dit mengsel een uur staan zodat de aangekoekte resten goed los kunnen weken. Als de pan écht heel erg aangekoekt is kan het geen kwaad om de pan een hele nacht te laten weken. Daarna kun je met een afwasborstel of schuurspons de aangekoekte resten uit de pan poetsen. Als het goed is glimt de pan weer als nooit tevoren!

2. Baking soda

Ook baking soda (niet te verwarren met schoonmaaksoda) is een perfect schoonmaakmiddel op het gebied van schoonmaken. Strooi een beetje baking soda op de aangekoekte resten en vul de pan vervolgens met warm water. Ook dit laat je een tijdje weken waarna je het heel gemakkelijk kunt schoonboenen. Zelf laat ik even een nachtje staan.

aangebrande pan

3. Citroen

Wist je dat citroen heel geschikt is om mee schoon te maken. Het zit niet voor niets vaak in afwasmiddel en schoonmaakmiddelen. En dus is een halve citroen .een perfect hulpmiddel wanneer je bijvoorbeeld een pannetje met melk aan hebt laten branden. Laat in dit geval de pan met citroensap en heet water  een kwartiertje weken waarna je alle melkresten heel gemakkelijk los kunt poetsen.  Hier lees je veel meer over de citroen.

Lees ook  Zo moet je je drinkfles of schoonmaken

4. Vaatwastablet

Een aangekoekte pan kun je heel gemakkelijk schoon krijgen met een vaatwastablet. En dan bedoelen we niet in de vaatwasser zetten en het programma draaien. In dit geval bedoelen we een laag water in je pan doen en één vaatwastablet twee minuutjes op laag vuur te laten koken. Daarna kun je de pan heel gemakkelijk schoonmaken. Liever geen schoonmaakmiddelen op het vuur vanwege de chemische stoffen die vrij komen? Dan kun je ook gewoon de pan met warm water vullen en daar de vaatwastablet in oplossen. Laat dit een paar uur staan (niet op het vuur dus) en je kunt de aangekoekte resten er daarna net zo makkelijk af poetsen.

5. Azijn

Hadden we het al over de voordelen van Azijn gehad. Dit wondermiddeltje kan uiteraard niet ontbreken in dit lijstje, want het middel lijkt nou eenmaal voor bijna elke schoonmaakklus geschikt te zijn. En dus kun je je fles ook tevoorschijn halen bij een aangekoekte pan. Giet een laagje schoonmaakazijn in je pan samen met een laagje koud water. Dit hoef je slechts een paar minuten in te laten werken voor je het schoon kunt poetsen.