Tips om energie te besparen in de badkamer

Categories BesparenPosted on

Tien tips om het water- en energieverbruik in je badkamer wat te verlagen. De prijzen rijzen momenteel de pan uit en dus zal iedereen moeten besparen. Dat is overigens niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor het milieu. 

Waterverbruik

Het kabinet wil dat Nederlanders minder drinkwater gaan gebruiken. Nu ligt het gebruik nog op gemiddeld 125 liter per persoon per dag, in 2035 mag dat nog maar 100 liter zijn. Omdat water schaarser wordt is een besparing van 20 procent nodig, schrijft het kabinet. En je weet wat dat betekent. Schaarser is ook vaak duurder. Je zou een dief voor je eigen portemonnee zijn als je niet zou gaan besparen. Je laat dagelijks immers heel wat liters water het riool in verdwijnen.

Energieverbruik

Een Nederlands huishouden verbruikt volgens Milieucentraal jaarlijks gemiddeld 1.169 kuub gas en 2.479 kilowattuur elektriciteit. Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt af van je energiecontract. Ga je douchen of in bad of poets je je tanden met warm water, dan verbruik je energie. Je boiler of ketel moet namelijk het water opwarmen. 

Bespaartips

Laat ons je helpen met energie besparen in de badkamer en met deze tips het verbruik zo laag mogelijk te houden.

Bad of douche?

Wist je dat er wel 150 tot 200 liter water nodig is om een bad te vullen? Terwijl een douchebeurt van vijf minuten ongeveer 50 liter water kost? En om al dat water te verwarmen heb je ook veel meer energie nodig. Ga dus niet iedere dag in bad. Maar je kunt natuurlijk ook samen met je partner of kind in bad stappen.

Lees ook  Waterbesparende douchekop. Welke is het zuinigst?
badkamer

2. Douche minder vaak

De gemiddelde Nederlander doucht elke dag zo’n 7,5 minuut. Als je je in plaats daarvan twee keer per week bij de wastafel wast, scheelt dat flink. En je houdt nog tijd over ook.

3. Douchetimer of zandloper

Minder lang douchen? Een douchetimer of zandloper kan je helpen om korter te douchen. Zo’n timer heb je al voor een paar euro in huis. Het kan een zandloper zijn of een digitale douchetimer. Er zijn ook doucheradio’s te koop met een timer. Geen zin om geld uit te geven? Zet de wekker op je telefoon of zoek je favoriete nummer op op youtube om jezelf eraan te herinneren om op tijd de douche uit te zetten.

4. Neem een thermostaatkraan

We willen je niet op kosten jagen, maar als je kraan aan vervanging nodig is, neem dan een thermostaatkraan.  Die zorgt ervoor dat douchewater sneller op de temperatuur is die jij hebt ingesteld. Het bespaart gemiddeld ook duizend liter water per jaar.

5. Besparen op water

De waterbesparende douchekop. Veel mensen denken dat er dan een klein straaltje water uit hun douchekop komt. Toch is dat niet zo. Door nieuwe technieken zijn waterbesparende douches net zo comfortabel als standaard douchekoppen. Een spaardouchekop laat veel minder water door. Dat bespaart flink wat geld en energie, omdat dit water niet meer opgewarmd hoeft te worden. 

Een waterbesparende douchekop laat maximaal 7,2 liter per minuut door. In de praktijk betekent dit dat je met een waterbesparende douchekop zo’n twintig procent minder water en energie verbruikt dan met een standaard douchekop. Met de huidige gasprijzen scheelt dit zo’n 85 euro op jaarbasis. Heb je een regendouche die je wilt inruilen voor een spaardouchekop, dan bespaar je zelfs zestig procent (en dus 255 euro per jaar). Tips om water te besparen

Lees ook  Energiecompensatie. Wanneer en hoe krijg ik mijn 190 euro?
besparen

6. Laat de kraan niet lopen

Sta je onder de douche? Draai dan regelmatig even je douche dicht. Dit kan als je je haren wast, scheert of inzeept. Het is natuurlijk gemakkelijk om de kraan te laten lopen, maar zo kan er tot wel twintig liter water per minuut verdwijnen. Zonde van het water en van je geld.

7. Douche koud(er)

The Iceman Wim Hof maakte van koud douchen en ware rage. En ook de Oude Grieken wisten het allang: het doet wonderen voor je immuunsysteem. We geven toe, het is even wennen, maar het is hartstikke gezond. Je wordt er alerter van, het geeft je immuunsysteem een boost (evenals je huid en je haar) en het versnelt spierherstel. Koud douchen schijnt zelfs stress te verlichten en depressie te voorkomen. Al zal het eerst wel even wennen zijn..