Bij het besparen van energie denkt iedereen vooral aan de winter. Maar ook in de zomer kun je energie besparen. Deze zomerse tips helpen u daarbij.
Houd het huis koel
Het beste is om de zon zoveel mogelijk uit uw huis te houden. Het lijkt misschien ongezellig, maar door overdag de zonwering (zonneschermen of gordijnen) naar beneden te laten of dicht te laten, warmt je huis veel minder op. Sluit overdag ramen en deuren en open deze pas wanneer het buiten koeler is dan binnen.
Ventilator
’s Avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend is het vaak koeler, dus zet dan gerust een aantal ramen of deuren tegen elkaar open. Heb je thuis toch behoefte aan extra verkoeling? Kies dan liever voor een ventilator, in plaats van airconditioning. Het gebruik van een airconditioner is flink duurder dan een ventilator en dat scheelt al gauw enkele tientjes per jaar.
Droog je was buiten
Misschien gebruik je een wasdroger in de winter. Maar in de zomer kunt u ook gebruik maken van de natuurlijke droogbronnen: de wind en de zon. Een droogmolen in de tuin of een wasrek op het balkon is een gratis wasdroger.
Regenwater
Jaarlijks besproeien we onze tuin met honderden liters drinkwater. Natuurlijk heeft je tuin in de zomer behoefte aan water. Hoe voorkom je een uitgedroogde tuin zonder dat het al veel geld kost. Gebruik een regenton om regenwater in op te vangen!
Een regenton kan jaarlijks honderden liters water besparen. In Nederland haalt 1 van de 6 tuinbezitters al tuinwater uit de regenton Staat er voor je (klein)kinderen een zwembadje in de tuin? Dan kun je dat water ook hergebruiken om het gazon water te geven
Een koelkast
Sommige gezinnen hebben in de schuur of garage een oude koelkast met vriesvak voor ijsjes, bier of diepvriesproducten. Die tweede koelkast is echter vaak een oud beestje en verbruikt onnodig veel energie. Gemiddeld verbruikt een tweede koelkast tientallen euro’s elektriciteit per jaar, maar als de koelkast ouder en minder zuinig is, loopt dat bedrag snel op.
Gebruik tuinverlichting op zonne-energie
’s Avonds gezellig in de tuin, maar niet in het donker zitten? Gebruik tuinverlichting op zonne-energie. De lampen kunnen de hele dag de zon opslurpen, zodat je ’s avonds in een verlichte tuin kunt zitten. Dat scheelt bovendien ook weer stroomkabels doortrekken naar de tuin.
Zet uw verwarming uit
Met de thermostaat op zomerstand voorkomt u dat de verwarming aanslaat op momenten dat het iets frisser in huis is, bijvoorbeeld als u ’s ochtends of ’s avonds de ramen en deuren open zet. Zonde als de thermostaat dat als een signaal ziet om – nota bene in de zomer – te gaan verwarmen
Zet apparaten uit
Apparaten die continu aan staan, geven warmte af in huis. Denk bijvoorbeeld aan laptops, lampen en (game)computers. Ook van koken wordt het warmer in huis, dus kies bij heet weer voor een frisse salade in plaats van een warme maaltijd.