Tips om je kamerplanten te verzorgen

Categories HuisPosted on

Een grote plant in de hal, orchideeën in grote potten en palmen in de woonkamer. Kamerplanten zorgen voor kleur en sfeer in je woning.  En ook zorgen planten ook voor schone lucht in huis. Maar hoe zorg je dat je planten net meteen doodgaan. Wij kregen tips van Intratuin.

Kamerplanten en licht

Zet planten nooit in de volle zon en zeker niet vlak achter het glas van je raam. Kamerplanten die dicht tegen het glas staan, lopen dan brandschade op aan hun bladeren. De bladeren verkleuren of verbranden en de plant ziet er niet meer mooi uit. Heb je een raam waar een groot deel van de dag de zon naar binnen schijnt, denk dan aan vetplanten, cactussen, kruidenplantjes en tropische planten.  Voorwaarde is dat ze een eindje van het raam staan. Over het algemeen geldt dat planten met een gekleurd blad meer licht nodig hebben dan groene planten.

kamerplanten

Water

Planten hebben water nodig. Geef vooral niet te veel. Giet pas als de kluit vrij droog is, een keer per week is vaak al voldoende. Geef water altijd op kamertemperatuur. Giet het water dat na een uurtje nog in de sierpot of schotel staat, weg. Tijdens de groei en de bloei in het voorjaar en de zomermaanden moet je vaker gieten dan tijdens de rustperiode in de wintermaanden.

Goede potgrond

Zet de planten in een goede kwaliteit potgrond. Daar zit de meeste voeding in. Er zijn ook grondmengsels die afgestemd zijn op de wensen van afzonderlijke plantensoorten. Zo is er onder andere potgrond voor orchideeën en cactussen.

Lees ook  Huisstofmijtallergie. Wat kun je doen?
kamerplanten

Voeding

Tijdens de groei en bloei hebben de planten voeding nodig. In verse potgrond zit voor de eerste twee maanden voeding. Daarna moet er regelmatig bijgemest worden met kamerplantenvoeding. Je kunt kiezen voor een universeel voeding of voor speciale voeding voor groene kamerplanten en speciale voeding voor bloeiende planten. Er zijn ook langzaam werkende meststoffen in de vorm van tabletjes. Die voeg je in het voorjaar aan de grond toe. De rest van het  jaar heb je er geen omkijken meer naar.

Kamerplanten verpotten

Het vroege voorjaar is de beste periode om planten te verpotten. Planten die bijna uit hun pot barsten en planten die het duidelijk aan vitaliteit ontbreekt, zijn de kandidaten die in aanmerking komen. Jonge planten en snelle groeiers moeten ieder voorjaar verpot worden. Langzame groeiers en grote planten om de twee tot drie jaar. Zet de planten over in een pot die minstens één maat groter is. Onderin de pot moet een afvoergaatje zitten, waarop je een grote potscherf legt om dichtslibben te voorkomen. Leg bovenop de scherf een laagje kleine scherven of hydrokorrels, zodat de wortels van de plant niet in water of natte aarde blijven staan. Vul verder aan met potgrond.

Verzorgingstips voor bloeiende planten

Draai bloeiende planten en planten in knop zo min mogelijk. Doe je dat wel, dan bestaat de kans dat bloemen en knoppen afvallen. Haal uitgebloeide bloemen er steeds uit. Dat spaart energie en het zet de planten aan tot de ontwikkeling van nieuwe bloemen.

kamerplanten

Orchideeën

Orchideeën vormen een verhaal apart. Vroeger waren orchideeën moeilijk goed te houden. Nu kun je bij tuincentra en bloemisten terecht voor soorten die makkelijk te verzorgen zijn. De meeste orchideeën staan in een grondmengsel dat op hun specifieke wensen is afgestemd. Daar hoef je niets meer aan te doen. De ene orchidee is tevreden met gewone potgrond, de andere wil een speciaal samengesteld mengsel van bijvoorbeeld varenwortels, veenmos, beukenblad en eikenblad. Geef orchideeën uitsluitend onthard water op kamertemperatuur. Onthard water krijg je door leidingwater te koken. Voeg tijdens de groei en bloei eens in de twee weken speciale orchideeënvoeding toe.

Lees ook  Deze kamerplanten zuiveren de lucht in je huis

Geef een reactie