Tips om je tuin aantrekkelijker te maken voor bijen

Categories Tuin of Balkon, ZomerPosted on
bijen

Het gaat niet goed met de bij. En dat is slecht nieuws. Geen enkel dier werkt namelijk zo hard voor de mens als de bij. Bijen spelen een grote rol in ons ecosysteem en zorgen voor de bestuiving van planten en bomen.

bijen

Hoe belangrijk zijn bijen?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Zonder bijen hadden we geen appels, peren, boontjes en tomaten meer gehad. Misschien wat overdreven maar dan moeten andere insecten heel erg hun best doen.

Bijen zijn vliegende insecten die behoren tot de familie Apidae, bekend om hun belangrijke rol bij de bestuiving van bloemen en planten. Ze spelen een essentiële rol in het bestuivingsproces, waardoor ze bijdragen aan de voortplanting van veel plantensoorten, inclusief gewassen die door mensen worden geteeld.

Bijen worden vaak onderverdeeld in verschillende categorieën, zoals honingbijen, solitaire bijen en hommels. Honingbijen leven in kolonies en produceren honing, terwijl solitaire bijen individueel leven en hun eigen nesten bouwen. Hommels zijn grotere bijen met een harige verschijning en vormen ook kolonies.

bijen, bijenhotel

Bijen zijn bedreigde diersoort

Van de ongewervelde bestuivers zoals bijen en vlinders, wordt 40% met uitsterven bedreigd. De gevolgen die dit voor de mens heeft worden steeds duidelijker.

De dieren die gewassen bestuiven zijn voor de mens van groot belang. Ruim driekwart van onze landbouwproducten is afhankelijk van deze dieren. Veel van deze gewassen leveren een belangrijke bijdrage aan onze voeding, zoals fruit, groenten, noten en plantaardige olie. De achteruitgang van insecten kan betekenen dat we moeilijker aan deze producten kunnen komen.

Het behoud van bijen en het creëren van een bijenvriendelijke omgeving is van groot belang. Enkele manieren waarop individuen kunnen helpen, zijn onder andere het planten van bijvriendelijke bloemen en planten, het vermijden van het gebruik van schadelijke pesticiden en het ondersteunen van initiatieven en organisaties die zich inzetten voor het behoud van bijen.

Lees ook  Pas op voor madenziekte bij je konijn door de hitte

Bijvriendelijke tuin

  • Plaats een bijenhotel ( zie foto). Je kunt ze kant-en-klaar kopen. (Wij hebben deze van bol.com gekocht), maar je kunt ze ook zelf maken. Solitair levende wilde bijen kruipen in de bamboestokjes. Je maakt ze zelf door bamboestokjes met verschillende doorsneden onder een afdakje bij elkaar te binden.
  • Plant bloemen. Het is eigenlijk heel gemakkelijk. Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel, kattenkruid, blauwe knoop en zonnehoed zijn planten die veel bijen lokken. Ook houden bijen van kruidenhoekjes met rozemarijn en tijm.
  • Naast bloemen geven bijen de voorkeur aan bloeiende bomen en struiken, zoals fruitbomen, bessenstruiken en wilde bloeiende struiken. Deze bieden overvloedige voedselbronnen en kunnen grote hoeveelheden nectar en stuifmeel produceren.
  • Geen gif. Gelukkig zij er steeds minder giftige spullen te koop in winkels. Toch kun je ze het beste helemaal mijden. Middeltjes tegen mieren zijn bijvoorbeeld ook erg schadelijk voor bijen. Zoek daarom een biologisch alternatief.
  • Natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Groene zeep en spiritus werkt prima bij bladluis. Mix 20 gram groene zeep met 20 ml spiritus. Doe er een liter water bij en doe het in een plantenspuit. Een prima middel om van bladluis af te komen en niet schadelijk voor de bij.
  • Bijen hebben water nodig om te drinken en hun korf en bijenwas koel te houden. Ze zijn vaak te vinden bij waterbronnen zoals vijvers, beken, vogelbaden of zelfs kleine waterbakken in tuinen. Het is nuttig om ondiepe waterbakken met drijvende materialen, zoals kurken, te plaatsen, zodat bijen kunnen landen en veilig kunnen drinken.

Wat moet je doen bij een bijensteek?

Bijen zijn eigenlijk lieve insecten. Ze steken alleen als ze rechtstreeks bedreigd worden. Als ze steken proberen ze zich te verdedigen. Met een pijnlijke prik als gevolg. Wat moet je doen bij een bijensteek? Je leest het hier

Lees ook  Teken zitten niet alleen in bosjes, maar ook in het gazon

Ideaal:

Geef een reactie