Tips om je tuin aantrekkelijker te maken voor bijen

bijen

Het gaat niet goed met de bij. En dat is slecht nieuws. Geen enkel dier werkt namelijk zo hard voor de mens als de bij. Ze spelen een grote rol in ons ecosysteem en zorgen voor de bestuiving van planten en bomen.

bijen

Hoe belangrijk zijn bijen?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Zonder bijen hadden we geen appels, peren, boontjes en tomaten meer gehad. Misschien wat overdreven maar dan moeten andere insecten heel erg hun best doen.

bijen, bijenhotel

Bijvriendelijke tuin

  • Plaats een bijenhotel ( zie foto). Je kunt ze kant-en-klaar kopen. (Wij hebben deze van bol.com gekocht), maar je kunt ze ook zelf maken. Solitair levende wilde bijen kruipen in de bamboestokjes. Je maakt ze zelf door bamboestokjes met verschillende doorsneden onder een afdakje bij elkaar te binden.
  • Plant bloemen. Het is eigenlijk heel gemakkelijk. Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel, kattenkruid, blauwe knoop en zonnehoed zijn planten die veel bijen lokken. Ook houden bijen van kruidenhoekjes met rozemarijn en tijm.
  • Geen gif. Gelukkig zij er steeds minder giftige spullen te koop in winkels. Toch kun je ze het beste helemaal mijden. Middeltjes tegen mieren zijn bijvoorbeeld ook erg schadelijk voor bijen. Zoek daarom een biologisch alternatief.
  • Natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Groene zeep en spiritus werkt prima bij bladluis. Mix 20 gram groene zeep met 20 ml spiritus. Doe er een liter water bij en doe het in een plantenspuit. Een prima middel om van bladluis af te komen en niet schadelijk voor de bij.

Wat moet je doen bij een bijensteek?

Bijen zijn eigenlijk lieve insecten. Ze steken alleen als ze rechtstreeks bedreigd worden. Als ze steken proberen ze zich te verdedigen. Met een pijnlijke prik als gevolg. Wat moet je doen bij een bijensteek? Je leest het hier

Lees ook  Wanneer moet je een fruitboom planten?

Ideaal:

Geef een antwoord