Tips om stress voor het kerstdiner te voorkomen

Categories KeukentipsPosted on
stress kerstdiner

Kerst kan gezellig zijn, maar ik zie altijd als een berg op tegen het boodschappen doen voor het kerstdiner. Treuzelende mensen met veel te volle winkelwagens, ingrediënten die je echt nodig hebt, maar op blijken te zijn en lange rijen voor de kassa en het parkeerterrein.  Dit jaar doen we het anders dankzij deze tips!

Maak een boodschappenlijstje

Bedenk begin december wat je ongeveer wilt eten met de kerstdagen. Sommige producten kun je misschien al eerder halen. Dan voorkom je dat het op is vlak voor kerst. Roomboter, sauzen, drinken, chocola en ijs kun je ook prima eerder halen. Dit eten bederft niet. Het enige nadeel van chocola en ijs is dat je je misschien in moet houden om er niet eerder van te snoepen.

  • Weken van tevoren kun je al een deel van je boodschappen doen. Servetten, dranken en frisdrank kunnen prima een tijdje in de kast staan
  • Kijk of je genoeg vuilniszakken, afwasmiddel, lucifers en diepvrieszakjes en diepvriesbakjes hebt
  • Sla op tijd dingen in die populair zijn met kerst. Voorbeelden: kaarsen, servetten, kerstkransjes, kerstchocola, wijn. Begin december is het nog volop te krijgen
kerstdiner

Maak lijstjes voor het kerstdiner

Naast een boodschappenlijstje kun je ook lijstjes maken om rust en overzicht te creëren. Daar zou je zelfs nu al mee kunnen beginnen. Want alles wat je nu opschrijft hoef je niet te onthouden. Maak lijstjes van wie er komen eten, Hoeveel gangen je wilt en welke gerechten. Welke boodschappen er gedaan moeten worden en in welke volgorde je je gerechten moet maken. Wil je alles helemaal plannen? Dan kun je ook nog een muzieklijst samenstellen op je laptop of Spotify.

Lees ook  Consumentenbond: mager rundergehakt helemaal niet zo mager

Je voorraad

Helemaal leeg zullen je kasten en koelkast vast niet zijn. Kijk daarom eerst wat je hebt. Je hebt niets aan het zoveelste blik ananas in je kast of om er op de dag voor Kerst achter te komen dat je Ketjap al 2 jaar over datum is. Ruim daarom eerst je koelkast en voorraadkast op. Alles wat over datum is, gooi je weg of beoordeel je of het nog te eten is. Dingen die niet per sé koel bewaard hoeven te worden maar wel in je koelkast staan kunnen verhuizen naar een kast. Zo maak je ruimte in je koelkast zodat je niet hoeft te proppen nadat je je boodschappen hebt gedaan.

Wat ga je eten?

Ik ken mensen die in september al met hun neus in de kookboeken duiken of bij onze recepten kijken naar een geschikt gerecht voor de kerst. Weet jij al wat het dit jaar wordt? Klassiek, experimenteel, culinair of toch iets eenvoudigs? Je kunt je kerstdiner zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Check wel even of er gasten zijn met dieetwensen. Dan kun je daar rekening mee houden.

Proefkoken voor het kerstdiner

Ga je iets maken wat je nog nooit eerder gemaakt hebt en geeft het je rust als je alvast weet hoe het gaat worden? Maak het gerecht dan een paar weken eerder. Is het niet lekker dan heb je nog alle tijd om iets anders te bedenken. Zie het als een generale repetitie. Wedden dat je dan de dagen voor kerst een stuk relaxter bent.

Lees ook  Hoe moet je wokken en wat is de beste wokpan?
kerstdiner

Voorbereiding

Een uitdrukking binnen de Nederlandse horeca is: “Een goede mise-en-place is het halve werk” Door alles zo goed mogelijk van tevoren klaar te zetten, worden gasten sneller bediend en sta je minder lang in de keuken terwijl zij gezellig zitten te kletsen. Bereid daarom zoveel mogelijk vooraf. Sauzen kun je ’s ochtends of zelfs de dag ervoor al maken. Zoals zelfgemaakte mayonaise of cocktailsaus. Je kunt ze in potjes in de koelkast bewaren. Warme sauzen kun je ook al eerder maken. Je hoeft ze dan alleen maar even op te warmen. Groente kun je ook heel gemakkelijk eerder snijden. Is het gesneden dan kun je het in een zip-zakje bewaren in de koelkast. Scheelt je later ook weer afwas.

Vraag hulp bij het kerstdiner

Niemand verwacht van jou dat je alles zelf moet doen. Als je voor de gemakkelijke modus gaat, kun je je gasten vragen om een gang te maken of om dingen mee te nemen. Misschien wil iemand anders wel hapjes maken of kopen en is een ander weer erg goed in nagerechten maken. Om te voorkomen dat je straks met 3 nagerechten zit en geen hoofdgerecht kun je iedereen van te voren vragen wat ze gaan maken. Je kunt ook zelf het voor- en hoofdgerecht maken en de rest voor de nagerechten. Een toetjesbuffet is ook erg leuk en er zit altijd wel iets voor je bij.

Helemaal geen zin?

Heb je helemaal geen zin in kerst? Schaam je er niet voor. Je hoeft niet iemand uit te nodigen en het is ook helemaal niet erg om eens wat uitnodigingen af te slaan. Gaat dat je wat te ver? Je kunt ook gourmetten, uiteten gaan of je uit laten nodigen bij anderen.