Sparen. Tips om er vandaag nog mee te beginnen

Categories NieuwsPosted on

Stiekem dromen we allemaal wel eens van een goed gevulde spaarrekening. Toch is dat niet voor iedereen weg gelegd. Stel je hebt net je huis laten verbouwen of genoten van een heerlijke vakantie. Hoe krijg je dan je financiën weer wat op de rit. Wij hebben tips voor je om te sparen.

Niet schuldig voelen

Wanneer je net je huis hebt verbouwd wil je natuurlijk ook mooie spullen hebben in huis. Want wat heb je aan die prachtige badkamer als er een oude verwassen badmat in ligt? Of En dus is het logisch dat je bent gaan shoppen. Of misschien ben je wel op vakantie geweest? Heb je vaak op het terras gezeten of heb je voor je weg ging je garderobe flink uitgebreid. Het heeft geen zin om je daar achteraf rot over te voelen. Je krijgt je geld er niet mee terug en herinneringen maken is ook belangrijk. Laat het los en je hebt de eerste stap naar gezonde financiën gezet!

Doelen om voor te sparen

Een doel hebben is erg belangrijk. Wat is je doel? Wil je een bepaald bedrag hebben op je rekening? Je spaarrekening weer aanvullen? Maak je doel zo concreet mogelijk. Dus hoeveel wil je hebben en voor welke datum wil je dat bereikt hebben? Een concreet doel helpt je om gemotiveerd te blijven.

sparen

Budget

Breng in kaart wat je uitgeeft en hoeveel je per maand vrij te besteden hebt. Pas wanneer je weet wat er per maand uitgaat, weet je waar je op kunt besparen. Vaak geef je meer geld uit dan je denkt en dan vooral aan dingen die je misschien eigenlijk niet nodig hebt. Open je internetbankieren en kijk waar je geld is gebleven. Verdeel het dan in categorieën. Dus alle boodschappen bij elkaar, alle verzekeringen, uitjes, aankoop van kleding. Doe dit van de afgelopen 3 maanden. Dat geeft een beter beeld dan van 1 maand.

Lees ook  Welke wandelschoenen moet ik kopen en waar moet ik op letten?

Hang aan iedere categorie een bedrag wat je uit wilt geven, maar wat ook haalbaar is. Bijvoorbeeld 100 euro aan kleding. Op de site van het Nibud kun je zien wat anderen gemiddeld uitgeven aan bepaalde posten.

Boodschappen doen en sparen

Maak voor je naar de winkel gaat eerst een boodschappenlijstje en een planning wat je die week gaat eten. Probeer voor de hele week boodschappen te doen. Doe dat ook altijd als je net gegeten hebt. Met een lege maag koop je namelijk meer. Door voor de hele week boodschappen te doen bespaar je ook al geld. Door een planning te maken, voorkom je dat je eten thuis laat bezorgen.

Herinnering

Vertel anderen over je spaardoel. Misschien is er wel een vriendin die mee wil sparen. Zij kan je dan tegenhouden wanneer jij voorstelt om op het terras te gaan zitten. Wil je het liever voor jezelf houden? Hang dan je spaardoel op de koelkast of op een plek waar je meerdere keren per dag komt.

sparen

Boekhouden

Houd je inkomsten en uitgaven bij. Misschien ontdek je nu wel dat je iedere week voor 25 euro koffie haalt op het station. Ga er voor het gemak eens van uit dat je dat 47 weken per jaar doet. Dan kost die koffie je 1175,00 per jaar. Waarschijnlijk is het handiger om een thermomok te kopen en die zelf thuis of op het werk te vullen.

Minderen en toch sparen

We leven in een maatschappij dat we blij worden van spullen. Hoe meer en hoe nieuwer hoe beter? Maar worden we er echt gelukkiger van? Word je blijer van de nieuwste iPhone dan van een ouder model Iphone? En moet je echt zo vaak nieuwe kussens op de bank hebben of andere spullen hebben om je interieur te pimpen? Denk eens goed na. Welke materiële aankopen maakten je het afgelopen jaar echt gelukkig. Ik denk dat die dingen misschien op 1 hand te tellen zijn. Denk daar eens aan als je weer eens iets wilt bestellen op internet of wilt kopen in de winkel.

Lees ook  4 tips voor een ergonomische werkplek

Bijverdienen

Je hoeft echt geen tweede baan te nemen om wat extra geld te verdienen. Je kunt ook je kast opruimen en je overbodige kleding en schoenen en andere overbodige spullen verkopen op marktplaats. Nog studieboeken of andere boeken liggen? Op boekwinkeltjes.nl kun je ze verkopen. 

Belonen

Hoe sneller het sparen gaat, hoe gemotiveerder je raakt.  Houd daarom bij hoeveel geld je bespaard hebt en beloon jezelf zo nu een dan eens als je een mijlpaal gehaald hebt. Stel je hebt 1000 euro gespaard dan mag je jezelf best trakteren op iets leuks of iets lekkers. Je doet dit namelijk voor jezelf en niet voor iemand anders. Door geen geldzorgen te hebben, maak je je leven een stuk gemakkelijker.

Heb jij ook nog tips? Mail ze gerust: info@viadomo.nl

Geef een reactie