Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Categories KeukenPosted on

Zo’n 13 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak, dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar. Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 700 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol. Wat kun je doen tegen de voedselverspilling. Tips.

Boodschappenlijstje tegen voedselverspilling

Maak een boodschappenlijstje en houd je daar dan ook aan. Laat je vooral niet verleiden door producten die in de reclame zijn en je eigenlijk niet nodig hebt. Vaak verdwijnen ze na een tijdje in de vuilnisbak.

Oud brood

Van oud brood kun je prima tosti’s of wentelteefjes maken. Ook is dit brood erg geschikt om te roosteren. Prima reden om je broodrooster of tosti-apparaat weer eens onder het stof vandaan te halen. Brood kun je prima invriezen. Je kunt dan uit de vriezer halen wat je nodig hebt.

voedselverspilling

Fruit

Rijp en overrijp fruit kun je prima gebruiken voor smoothies. Lekker als ontbijtje. Eventueel kun je er dan nog een scheut yoghurt door doen.

Veel fruit kun je invriezen, soms in stukjes en soms in zijn geheel. Handig om op een later moment te gebruiken. Voor het invriezen kun je ijsblokjesbakjes gebruiken, een plastic bakje met goed afsluitbare deksel of speciale diepvrieszakjes met zip lock.

  • Vries zacht fruit als aardbeien, frambozen, bessen in een plastic bakje of op een schaal. Zorg er wel voor dat je maar een dun laagje gebruikt, anders vriezen ze aan elkaar vast.
  • Druiven en aardbeien kun je heel invriezen. Je kunt ze bijvoorbeeld bevroren als ijsklontjes gebruiken in dranken, maar ook ontdooien en gebruiken in de yoghurt of smoothie.
  • Snijd citroenen en limoenen in plakjes en vries ze in in een bakje of diepvrieszakje. Je kunt de schijfjes bevroren of ontdooid in je water doen, maar ook gebruiken als garnering bij bijvoorbeeld vis of vlees.
  • Heb je sinaasappels of grapefruits over? Pers ze uit en doe het sap in een ijsblokbakje of een plastic fles en vries in.
  • Kook appels, peren, mango, abrikozen, bramen, cranberries, pruimen, rabarber tot moes en vries dit in, in een ijsblokjesbakje of plastic bakje.
  • Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water.
  • Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen. Wel even de schil eraf halen, want als ze ontdooien krijg je smurrie. Vries ze in in een bakje of zakje. Bananen verliezen na het invriezen wel wat smaak. Gebruik ze bijvoorbeeld bevroren om ijs van te maken of gebruik het ontdooid in bananenbrood of een smoothie. Je kunt er ook een moes van maken en dit invriezen als fruithapje voor je baby.
Lees ook  Recept Chiapudding met banaan

Recepten voor smoothies

Soep, roerbak en omelet

Soep is altijd lekker en prima om restjes groente in te doen. Roerbakken is ook een idee om de restjes in je koelkast voor te gebruiken. Geen zin in en ook nog eitjes over? Maak dan een lekkere omelet met groente.

Recepten van soepen

Zuivel

Gooi zuivel niet meteen weg na het verstrijken van de Tenminste Houdbaar tot datum. Ruiken of proeven werkt het beste. Yoghurt kan echt veel langer mee dan de uiterste datum. Ruikt het niet goed, dan kun je het beter weggooien.

Opruimen en voedselverspilling

Ruim regelmatig je koelkast, vriezer en voorraadkast op. Zo weet je precies wat je in huis hebt en binnenkort op moet. Zo vergeet je minder ingrediënten en raken ze niet over datum. Let wel op de juiste bewaartemperatuur.

Lees ook