Tips: wat te doen bij onweer en bliksem

Op een warme zomerdag kan het ineens gaan onweren. Maar wat moet je eigen doen en wat kun je beter later bij bliksem? Wij zetten vijf tips voor je op een rij. 

Binnen

Ben je gewoon thuis dan kun je een paar dingen doen om blikseminslag te vermijden. Trek alle stekkers uit het stopcontact. Bliksem kan via elektrische stroom geleiden en brand veroorzaken in bekabelde toestellen. Ook bellen met een vaste telefoon kun je om die reden beter even uitstellen. Wil je je apparaten beschermen dan kun je dat ook doen met een blikseminslag beschermer

Ga tellen

Bij onweer zie je eerst een flits en dan hoor je de donder. Het aantal seconden tussen beide fenomenen moet je door drie delen om het aantal kilometer te schatten dat je van een bliksem verwijderd bent. Tel je minder dan tien seconden, dan is de bui erg dichtbij en kan je beter schuilen. De temperatuur van een bliksemschicht kan namelijk tot 30.000 graden oplopen, dus je vermijdt beter elke inslag. Doe dit overigens niet onder een boom of in een tent.

Schuilplaatsen

Open velden, open water of andere open plaatsen veroorzaken bij onweer het grootste gevaar. Kun je niet op tijd beschutting zoeken, dan neem je best de veiligheidshouding aan. Ga daarvoor gehurkt zitten, met de armen om de knieën. Ga zeker niet plat op de grond liggen.

Kun je wel schuilen? Doe dat dan in een stevig gebouw of schuil je  auto. Bushokjes, carports of golfkarretjes bieden geen bescherming en kun je beter niet kiezen als schuilplaats.

Lees ook  Stevige regenbui? Tips om waterschade te voorkomen

bliksem

Vermijd hoge voorwerpen

Personen of voorwerpen die boven de omgeving uitsteken, hebben het meeste risico om door een blikseminslag getroffen te worden. Het is dus belangrijk om uit de buurt te blijven van hoge dingen als bomen, lantaarnpalen, torens en hoogspanningsleidingen.

Metalen voorwerpen

Metalen voorwerpen werken bij blikseminslagen dan weer als geleider. Dat is waarom tentstokken, paraplu’s, fietsen, hengels, hekwerk of afsluitingen gevaarlijk kunnen zijn.

Geef een reactie