Uien snijden zonder tranen, zo doe je dat 

Categories Keuken, KeukentipsPosted on

Uien snijden zonder tranen. Het kan! En geloof me je bent echt niet de enige die jankend uien aan het schillen of pellen is. Gelukkig zijn er genoeg remedies. Het is een kwestie van testen welke het beste bij jou werkt.

Waarom huilen we van uien snijden?

Zodra je het mes in een ui zet, wek je een reeks chemische reacties op. En die gaan er uiteindelijk voor zorgen dat je moet snotteren. Voor uien is dit een beschermingsmechanisme, zodat dieren hem niet zouden opeten. Door in de ui te snijden, maak je zijn cellen kapot. Hierdoor komt het enzym alliinase vrij. Dat reageert met andere stoffen in de cel, waarmee het normaal niet in aanraking komt. Het gevolg? Er ontstaat een zuur dat dan weer wordt omgezet in een vluchtige zwavelhoudende verbinding: propaanthial-S-oxide.Komt dat gas in aanraking met je ogen? Dan ontstaat er een irritant, brandend en jeukend gevoel. En hups, daar zijn de tranen.

uien snijden

Hoe kun je tranen voorkomen?

  • Zet de afzuigkap aan tijdens het snijden. Een afzuigkap zuigt niet alleen je kookluchtjes weg, maar voorkomt ook tranen. 
  • Pel je uien onder stromend water. Zo voorkom je meteen dat je handen naar uien gaan ruiken
  • Pel je uien bij het openstaande raam
  • Leg de uien een half uur voor je ze wilt pellen in de diepvries. Hierdoor wordt het gas wat anders met pellen of snijden zou ontsnappen vastgehouden. In de koelkast leggen kan ook, maar dat moet veel langer dan een half uur
  • Leg kleine uien voor je ze gaat pellen even een minuutje in kokend water
  • Je kunt de uien ook pellen en de kop en kont eraan laten zitten. Dus ook de wortels. Snijd vervolgend eerst de bovenkant in ringen. De wortels snijdt je er als laatste vanaf. Door een ui op deze manier te snijden kunnen de gassen die de tranen veroorzaken niet meer ontsnappen. De worden namelijk opgeslagen in de wortel.
Lees ook  Pannenkoeken met amandelmeel