Uiensoep met brood

uiensoep

Uiensoep werd vroeger veel gegeten door gezinnen die niet veel te besteden hadden. Uien waren goedkoop en overal wel te krijgen. Ook nu is de soep nog erg populair. Je ziet het dan ook vaak op menukaarten in de horeca.

De typische smaak van de soep komt overigens niet van de bouillon maar door het karamelliseren van de suikers in de uienringen die tijdens het fruiten vrijkomen. Van deze ingrediënten kun je vier kommen soep maken.

Ingrediënten uiensoep

  • 40 gram boter
  • Twee grote uien in dunne ringen
  • 30 gram bloem
  • 8 dl (runder)bouillon ( van een tablet of vers)
  • Twee eetlepels rode wijn ( weglaten bij zwangere vrouwen en kinderen)
  • Wat peper en zout
  • Twee eetlepels fijngesneden bieslook
  • Vier sneetjes brood zonder korst
  • Olijfolie
  • Een teentje knoflook
  • Vier dikke plakken (Gruyèrekaas)
uiensoep

Bereiding

  • Smelt de boter in een pan. Fruit de uiringen tot ze licht verkleuren.
  • Roer de bloem erdoor tot deze verkleurd is
  • Verhit ondertussen de bouillon
  • Voeg langzaam de bouillon toe bij de uien en blijf roeren
  • Roer de wijn erdoor en laat de soep 15 minuten langzaam doorkoken
  • Breng de soep eventueel wat op smaak met peper en zout
  • Roer de bieslook erdoor
  • Besmeer het brood met de olie en strijk de geperste knoflook uit op het brood
  • Verdeel de soep over vier kommen en leg het brood met de kaas erop in de soep.
  • Zet de kommen even in de grill zodat de kaas kan smelten

Lees ook  Portobello met geitenkaas