Van pompoen kun je heerlijke gerechten maken, en dit vegetarisch stoofpotje met paprika en kikkererwten is een echte aanrader! Het zit boordevol smaak, vezels en gezonde voedingsstoffen zoals ijzer, calcium, en vitamines C en E. Probeer dit vegetarische stoofpotje en ontdek hoe eenvoudig en lekker gezond eten kan zijn.
Ingrediënten vegetarisch stoofpotje (voor 2-3 personen)
- 250 gram pompoen (in blokjes gesneden)
- 300 gram tomatenblokjes (uit blik of vers)
- 200 gram kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld, uit blik of zelf gekookt)
- 3 geroosterde paprika’s (uit pot, uitgelekt en in stukjes)
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 klein laurierblaadje
- 1 theelepel appelstroop
- ½ eetlepel karwijzaad
- ½ citroen (sap en rasp, apart houden)
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper (naar smaak)
Optionele toevoegingen voor extra smaak
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel chilivlokken (voor een beetje pit)
- Verse koriander of peterselie (voor garnering)
- Handjevol verse spinazie of boerenkool (op het einde toevoegen voor extra groenten)
Hoe maak je een vegetarisch stoofpotje?
1. Voorbereiding:
- Rooster het karwijzaad in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot het begint te geuren (ongeveer 2-3 minuten). Laat afkoelen op een bord.
- Snijd de pompoen in blokjes en de geroosterde paprika in stukjes. Hak de knoflook fijn.
2. Basis van de stoofpot maken:
- Verhit 2 eetlepels olijfolie in een hapjespan of stoofpan. Fruit de knoflook 1 minuut tot deze geurt. Voeg vervolgens de pompoen, geroosterde paprika, kikkererwten en tomatenblokjes toe.
3. Kruid de stoofpot:
- Voeg het geroosterde karwijzaad, de appelstroop, het laurierblaadje, 1,5 eetlepel citroensap, en een snuf peper en zout toe. Roer alles goed door.
4. Stoven:
- Breng het mengsel aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat het stoofpotje met een deksel schuin op de pan 25 minuten zachtjes sudderen. Roer af en toe door zodat het niet aanbrandt.
5. Afmaken:
- Haal de pan van het vuur. Verwijder het laurierblaadje en roer de helft van de citroenrasp door de stoofpot. Gebruik de rest van de rasp als garnering.
6. Serveren:
- Schep het stoofpotje op borden of in kommen. Garneer eventueel met verse kruiden en serveer met een bijgerecht naar keuze, zoals couscous, bulgur, volkoren rijst, of een stuk vers brood.
Serveertips en variaties
- Romige twist: Voeg een scheutje kokosmelk of een eetlepel dikke Griekse yoghurt toe voor een romige structuur.
- Extra groenten: Voeg groenten zoals courgette of wortel toe voor meer variatie.
- Pittig: Maak het pittiger met een snufje cayennepeper of sambal.