Het wordt vaak als voorgerecht of als lunch gegeten en is typisch Nederlands. Dit is een recept uit Oerdis van Liesbeth Smits en Henk Huizing (2009).
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gram broccoli
- 2 pastinaken
- 200 gram knolselderij
- 6 dl groentebouillon
- 100 gram pijnboompitten, geroosterd
- 2 eieren
- peper
- versgemalen nootmuskaat
- 3 eetlepels olijfolie

Bereiding broccolisoep
- Was de broccoli, pastinaak en knolselderij.
- Snijd van de broccoli de stelen in stukjes van een centimeter groot en de rest in roosjes.
- Snijd ook de andere groenten in blokjes.
- Breng de bouillon aan de kook.
- Kook de groente in de bouillon voor ongeveer 10 minuten, tot de stukjes gaar zijn.
- Schep alle groente uit de bouillon.
- Houd een paar broccoliroosjes achter en wrijf de rest door een zeef (als dat te veel moeite is, kun je de groente ook in de soep laten).
- Meng het groentemengsel met de eieren en roer dit door de soep, tot die glad en lichtgebonden is (als je de mixer hebt gebruikt alleen de twee eieren toevoegen).
- Voeg de achtergehouden broccoliroosjes en de geroosterde pijnboompitten toe.
- Breng de soep op smaak met vers gemalen peper, zout, nootmuskaat en een scheutje olie.